Newsflash
Știri

Epidemiologul Emilian Popovici: Posibile evoluții ale infecțiilor cu SARS-CoV-2 și virusurile gripale

de Florentina Ionescu - oct. 13 2022
Epidemiologul Emilian Popovici: Posibile evoluții ale infecțiilor cu SARS-CoV-2 și virusurile gripale

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, dr. Emilian Popovici, a explicat care sunt posibilele evoluții ale infecțiilor cu SARS-CoV-2 și virusurile gripale în sezonul rece.

Pe pagina sa oficială, conf. univ. dr. Emilian Popovici a detaliat posibilele scenarii cu care ne putem confrunta în acest sezon rece. El le-a numit „evoluții” și a explicat în ce constă fiecare. 

Pe de o parte, „este posibil să ne confruntăm cu un val de infecții accentuat în cazul în care vor deveni dominante variante sau subvariante ale virusului cu potențial crescut de evitare a imunității post infectioase și/sau postvaccinale”, afirmă epidemiologul. 

varianta sars cov 2 marea britanie mai mortala

Pe de altă parte, acesta spune că este posibil să ne confruntăm cu un val de infecții redus ca amplitudine în cazul în care variantele următoare vor fi tot din grupul Omicron „și asta pentru că mulți oameni au trecut prin infecția cu această variantă și au dobândit imunitate post infecțioasă, alții au dobândit protecție post vaccinală, ceea ce va tempera evoluția variantelor Omicron înrudite”. Așadar, atrage atenția vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, primele posibile evoluții țin de virusul SARS-CoV-2 și de ce va genera acesta.

„Deși în lume infecțiile sunt în general staționare sau în scădere, în Europa s-a înregistrat în ultima săptămână o creștere cu 8%, probabil și din cauza unor evenimente dinamizatoare pentru infecție, cum a fost Oktoberfest care a strâns laolaltă 6 milioane de oameni în 2 săptămâni”, a explicat epidemiologul citat.

Posibil să apară noi subvariante în China

Totodată, el a amintit că China urmează să deschidă frontierele, „ceea ce înseamnă că subvariantele Omicron, odată pătrunse acolo, vor infecta un număr mare de persoane, ceea ce poate duce la apariția de noi subvariante mai performante pentru virus”. 

emilian popovici 2015
Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie

 

În ceea ce privește gripa sezonieră, medicul primar epidemiolog a precizat că este probabil să ne confruntăm cu un val de infecții gripale la nivelul anilor prepandemici. De ce? „Pentru că în Noua Zeelandă și Australia s-a consemnat deja o asemenea evoluție și se așteaptă ca în continuare să se întâmple la fel în America de Nord și în Europa”.

Vor fi sau nu „twindemii”?

Emilian Damian Popovici a mai adus în discuție un subiect extrem de interesant. S-a vorbit la un moment dat despre posibilitatea apariției unei „twindemii” în care virusul gripal și virusul SARS-CoV-2 să genereze vârfuri de infecții simultan.

„Teoretic este posibil, dar practic este puțin probabil, pentru că dacă un virus cu transmitere respiratorie devine dominant și generează vârfuri de infecții, este foarte puțin probabil spre improbabil ca un al doilea virus cu aceeași cale de transmitere să facă la fel. Asta nu exclude, cum spuneam, evoluția celor două virusuri în paralel. Deci să reținem că, în continuare, virusul SARS-CoV-2 circulă și infectează prin variantele și subvariantele sale și că pandemia nu s-a încheiat, ci doar a trecut într-o altă fază de evoluție”, a conchis medicul epidemiolog.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe