Newsflash
Știri

Epidemii, violențe și obiceiuri nesănătoase

de Monica GEORGESCU - nov. 1 2017
Epidemii, violențe și obiceiuri nesănătoase
     Madagascar se confruntă cu o epidemie de ciumă foarte severă. 63 de persoane au decedat  și peste 700 au fost infectate. Jumătate din cazurile raportate au fost localizate în capitala țării, Antananarivo. Țara insulară se confruntă în fiecare an cu un număr semnificativ de cazuri de ciumă – jumătate din numărul cazurilor raportate global – însă epidemia din acest an a debutat mai devreme și este mult mai severă, titrează CNN. Școlile au fost închise, iar autoritățile au interzis adunările publice, pentru a restrânge riscul de contaminare. Ciuma este transmisă la om prin mușcătura puricilor infectați cu bacteria Yersinia pestis, iar purtătorii sunt cel mai adesea șobolanii.
     Anul acesta, sezonul ploios a început mai devreme, agravând epidemia. În plus, o altă problemă a fost aceea că majoritatea cazurilor raportate în acest an au fost cele de ciumă pneumonică – o variantă mai virulentă și mai severă, cu o perioadă de incubație foarte scurtă, care poate cauza decesul în mai puțin de 24 de ore. OMS (Organizația mondială a sănătății) și Crucea Roșie au intervenit rapid pentru a controla epidemia: OMS a livrat deja 1,2 milioane de doze de antibiotic și a pus la dispoziție 1,5 milioane de dolari prin fonduri de urgență. De asemenea, Crucea Roșie a donat un milion de dolari pentru înființarea unui centru de urgență și a mobilizat peste o mie de voluntari în zonele afectate. „Boala este curabilă dacă este descoperită la timp. Echipele noastre fac eforturi pentru ca toate persoanele la risc să aibă acces la tratament și medicație profilactică”, a declarat dr. Charlotte Ndiaye, reprezentanta OMS în Madagascar.

 

     Adolescenții care încep cursurile înainte de ora 8,30 dimineața au șanse mai mari să dezvolte tulburări psihice (în special depresie și anxietate) datorită calității scăzute a somnului. Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat de Universitatea din Rochester (SUA) și publicat în numărul din octombrie al revisteiSleep Health. Studiul a fost realizat urmărind obiceiurile de somn ale 197 de adolescenți cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani. Rezultatele au indicat diferențe semnificative între elevii care încep școala înainte de 8,30 și cei care merg la cursuri după această oră, independent de alți factori.
     Cercetătorii au concluzionat că ora de început a zilei este foarte importantă pentru sănătatea mintală a adolescenților și că aceștia nu ar trebui să înceapă orele înainte de 8,30. „Studiul nostru este primul care se interesează în mod real de modul în care ora la care începe școala afectează calitatea somnului, chiar și atunci când adolescenții fac tot ce trebuie pentru a dormi bine”, a explicat dr. Jack Peltz, psihiatru în cadrul universității din Rochester și autor principal al studiului. 

 

     Belgia reinventează piramida alimentară, scoțând în afara recomandărilor dietetice atât alcoolul, dulciurile, pizza și alimentele prăjite, cât și cărnurile procesate, titrează National Post. În vârful piramidei inversate este recomandarea de a bea multă apă, urmată de cea de a consuma fructe și legume proaspete, cereale (inclusiv orez și pâine), nuci și tofu. Aceste alimente ar trebui să reprezinte grosul alimentației, recomandarea fiind de a fi consumate zilnic. Alimentele de origine animală recomandate de ghidul nutrițional elaborat de Institutul flamand pentru o viață sănătoasă includ peștele, carnea de pasăre, ouăle, iaurtul și brânzeturile. În vârful piramidei inversate se află câteva alimente de originane vegetală sau animală, care ar trebui consumate cu moderație. Categoria include carnea roșie, untul, dar și uleiul de cocos și cel de palmier – ambele bogate în acizi grași saturați. Aceste alimente conțin nutrienți esențiali, dar consumate în cantitate mare devin dăunătoare organismului.
     Complet în afara piramidei alimentare, cercetătorii belgieni au plasat alimentele considerate nesănătoase. În această categorie intră dulciurile, sucurile, produsele de patiserie, alimentele puternic procesate și cele de tip fast food – toate nefiind recomandate pentru cei care vor să se alimenteze corect. Interesant este că în această categorie intră și produsele din carne procesată – șunca și salamul – și toate formele de alcool, inclusiv vinul roșu și berea. În 2015, OMS a introdus cărnurile procesate în categoria carcinogenilor, iar carnea roșie a fost încadrată drept „posibil carcinogen”. „Vrem să fie clară ideea că nu avem nevoie de aceste alimente. Nu le interzicem, dar ar trebui consumate în mod excepțional”, a declarat Loes Neven, de la Institutul belgian care a elaborat noua piramidă alimentară.

 

     Cairo a fost desemnat cel mai periculos oraș din lume pentru femei. Acestea sunt rezultatele unui sondaj de opinie realizat de fundația Thomas Reuters, care a analizat nivelul de siguranță raportat de femei în 19 megalopolisuri. Cairo a fost votat drept cel mai periculos oraș, cu cel mai mare număr de tentative de atac și agresiune. La polul opus este Londra, desemnată de respondente drept cel mai sigur oraș.
     Situația economică și socială în capitala Egiptului s-a deteriorat în ultimii ani. Egiptenii își găsesc mai greu de lucru, iar numărul bărbaților frustrați și șomeri a dus la o creștere a numărului de agresiuni sexuale și a atacurilor violente care au loc pe străzile orașului. Situația economică precară a atras după sine și o degradare a calității serviciilor medicale. „Viața este dificilă pentru femeile din acest oraș [...] Ele sunt frecvent hărțuite fizic și verbal”, a declarat pentruFrance24 Shahira Amin, jurnalist și activist pentru drepturile femeilor. La baza acestei probleme stă și mentalitatea egipteană legată de viol și hărțuire sexuală. Femeile din Egipt sunt adesea acuzate că provoacă bărbații prin anumite gesturi și comportamente. Chiar și râsul în public poate fi considerat un gest provocator.

 

     Președintele american Donald Trump a declarat luni că legea cu privire la asigurările de sănătate a lui Barack Obama – denumită colocvial „Obamacare”, aparține trecutului. „Obamacare s-a terminat, e moartă, uitată. Nu mai e nimic din Obamacare. O spun de ani, conceptul nu ar fi putut să funcționeze vreodată, nici în cele mai bune zile ale lui”, a declarat liderul american la Casa Albă, citat de agenția de presă Reuters. Declarația președintelui vine în ciuda eforturilor sale și ale partidului republican de a abroga sau a înlocui această lege. Acum, Donald Trump le cere republicanilor și democraților să lucreze împreună pentru a formula o soluție „pe termen scurt”, care să fie cu adevărat accesibilă americanilor.
     „Obamacare” sau Legea îngrijirilor accesibile (Affordable Care Act) este considerată a fi una din cele mai importante realizări ale președintelui Barack Obama. Legea a permis extinderea asigurărilor de sănătate pentru aproximativ 20 de milioane de americani care nu au beneficiat anterior de acestă facilitate. Pe de altă parte, Obamacare a dus la o creștere a primelor de asigurare la o anumită categorie din populație – cei care se asigurau individual, nu printr-un angajator sau prin programe publice. De asemenea, datorită condițiilor impuse, unele companii mari de asigurări s-au retras din sistem.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe