Newsflash
Știri

Epidemie de gripă în România: Peste 7.000 de cazuri confirmate

de Dorina Novac - feb. 6 2020
Epidemie de gripă în România: Peste 7.000 de cazuri confirmate

Gripa a evoluat epidemic în perioada 27 ianuarie - 2 februarie, înregistrându-se o creștere de peste 99% a numărului de îmbolnăviri, dublu față de nivelul așteptat.

În România s-a înregistrat o creștere mare a numărului de îmbolnăviri prin infecții respiratorii acute față de nivelul așteptat, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere națională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă, informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din Cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

În acest sens, au fost raportate 7.022 cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul țării, un număr aproape dublu față de cele raportate în săptămâna precedentă (3.645) și față de cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent (3.455 cazuri).

De asemenea, în acest sezon au fost înregistrate 18 decese din cauza gripei, 8 dintre ele în ultima săptămână.

În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 94 decese confirmate cu virus gripal.

harta gripa
Harta gripei. Unde sunt cele mai multe cazuri

 

În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor in spitale, în special în secțiile cu risc, realizarea triajului epidemiologic al personalului medico-sanitar, refacerea stocurilor de medicatie antivirală și a stocurilor de echipamente de protecție.

Mai mult, Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că, măsurile de igienă personală sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa.

Totodată, se recomandă evitarea automedicaţiei şi consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa.

Ministerul Sănătății precizează că a finalizat achiziția celor 35 000 de doze de vaccin gripal suplimentare pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

„Începând de mâine noile doze de vaccin gripal vor fi distribuite de furnizor către direcțiile de sănătate publică, astfel încât săptămâna viitoare să se continue imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire în cabinetele medicilor de familie”, informează sursa citată.

Până la data de 2 februarie au fost vaccinate antigripal 1.486.486 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.


Notă autor:

Sursă imagine: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe