Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Enterovirusul, o posibilă cauză pentru paralizia acută flască

Viața Medicală
Dr. Alexandra GUȚĂ vineri, 31 ianuarie 2020

Circulația crescută a subtipului D68 a enterovirusului s-a corelat cu creșterea cazurilor de paralizie acută flască, o boală cu simptomatologie asemănătoare poliomielitei acute.

Un studiu efectuat în Philadelphia (Statele Unite) în perioada 2009-2018 a identificat o circulație mare a enterovirusului D68 în 2009 și o răspândire bienală în perioada 2012-2018 a acestui virus.

Asocierea infecției cu enterovirus cu cazurile de paralizie acută flască rămâne controversată, deși epidemiologii au identificat o asociere temporală între acestea. Se pare că virusul este identificat în probele recoltate de la nivelul tractului respirator (locul unde acesta se multiplică), însă fără a se izola frecvent în lichidul cefalorahidian.

Au fost incluse în studiu 1.433 de probe din aspirat nazofaringian stocate în perioada  2009-2018 care au fost pozitive pentru rinovirus sau enterovirus și care au fost testate pentru enterovirus D68 prin secvențierea genomică a ARN-ului viral. De asemenea, au fost recoltate probe și de la 12 pacienți cu paralizie acută flască. Peste jumătate din cazurile de paralizie au fost asociate cu prezența virusului, acestea având un model similar de prezență (în anii 2009, 2012, 2014, 2016 și 2018). 

Virulența și neurotropismul, crescute în ultimii ani

Un studiu efectuat pe șoareci de laborator a demonstrat că infectarea acestora cu tulpina enterovirusului D68 care a circulat în timpul epidemiei de paralizie acută flască din 2014 a dus la o simptomatologie asemănătoare. În urma infecției a fost observată paralizia membrelor prin afectarea neuronilor spinali. Administrarea de anticorpi antivirus înainte de infectarea animalelor de laborator a prevenit apariția paraliziei. Enterovirusul D68 a fost pentru prima oară descris în 1962. De atunci și până în prezent, genomul virusului a suferit modificări care au dus la creșterea virulenței și a neurotropismului.

1. Uprety P., Curtis d., Elkan M. et al. Association of Enterovirus D68 With Acute Flaccid Myelitis, Philadelphia, Pennsylvania, USA, 2009-2018.Emerging Infectious Diseases. 2019;25(9):1676-82

2. Hixon A.M., Yu G., Leser J.S., Yagi S., Clarke P., Chiu C.Y. et al. A mouse model of paralytic myelitis caused by enterovirus D68. PLoS Pathog 2017;13(2): e1006199

Etichete: enterovirus paralizie acută flască neurotropism afectare nervoasă

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC