Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Emoțiile dau dureri de cap copiilor, încă de la vârste fragede

Viața Medicală
Dan Dumitru MIHALACHE joi, 19 septembrie 2019, ora 13:40

Opt din zece părinți susțin faptul că fiul sau fiica lor s-a plâns cel puțin o dată de dureri de cap. O treime dintre aceștia indică vârstele cuprinse între 7 și 12 ani drept perioada de vârf a durerilor de cap manifestate.

Șase părinți din zece consideră că programul încărcat al copiilor le-ar cauza acestora dureri de cap micuților; 67% dintre părinți consideră că stresul de acasă ar fi principala cauză a durerilor, în timp ce 77% cred că stresul de la școală ar fi principalul responsabil. Întrebați cum aleg să trateze aceste dureri, opt din zece părinți le administrează copiilor medicamente special create pentru categoria lor de vârstă, respectiv capsule moi masticabile.

Unde greșesc părinții

Un studiu* efectuat de Asociația Mame pentru Mame arată că majoritatea părinților din România consideră că durerile de cap acuzate de copiii lor ar fi reale, iar una dintre cauze ar fi programul acestora, care include și școala și activitățile extrașcolare. Unul dintre scopurile studiului a fost cercetarea opiniei generale conform căreia copiii acuză dureri de cap false, pentru a capta atenția părinților sau a evita diverse activități, precum mersul la școală. Două treimi dintre părinții chestionați nu sunt de acord cu această afirmație.

„Nu ne mai putem ascunde de acest adevăr care nu ne place. Copiii din ziua de azi suferă de ceva ce noi nu trăiam în anii ´80, când copilărea generația noastră, a părinților actuali: suferă de stres. (…) În parte e vina vieții moderne și aici nu prea avem cum interveni, dar în parte este vina noastră: școala e super-solicitantă, iar acasă primesc o încărcătură de mult ori prea mare de activități extrașcolare. Da, vrem sa fie cei mai buni și să se dezvolte în multe direcții. Dar cu ce preț? Costul se vede: se vede în somnul lor, în frustrările lor, în durerile lor. Noi trebuie să învățăm să înțelegem toate acestea și să le dăm ce au nevoie că să reducem nivelul de stres din viețile lor”, declară Ana Măiță, președinta Asociației Mame pentru Mame

Doar patru din zece părinți vorbesc serios cu copiii lor

Majoritatea părinților chestionați este conștientă de nivelul stresului la care sunt supuși copiii, însă doar 38% dintre ei inițiază în mod regulat o conversație cu copilul lor legată de durerile pe care acesta le acuză, în vreme ce 8% declară că nu fac asta niciodată. Pe de altă parte, 83% dintre părinți cred că fiul sau fiica lor nu le-ar ascunde o durere, de teama că nu vor fi crezuți.
„(…) e greu să ai discuții serioase cu un copil de 7 ani – asta pentru că ne dorim ca viața lor la 7 ani să fie cât mai ușoară, fără chestii serioase pentru că acestea sunt, nu-i așa, pentru adulții care pot să le facă față. Dar un copil de 7 ani este mai ancorat în realitate și în viață decât credem. Un copil de 7 ani are deja o doză de discernământ în creștere permanentă. Și el poate să aibă o discuție serioasă”, completează Ana Măiță. Dar, adaugă aceasta, pentru a avea o discuție serioasă cu copilul, el trebuie să simtă că este luat în serios. „Noi, părinții, de multe ori nu știm să ne luăm copiii în serios sau să ne privim copilul în ochi ca să îl ascultăm cu atenție. Și mai ales, să îl credem. Chiar și când ceea ce spun poate nu e adevărat. Faptul că pentru ei este necesar să spună un neadevăr e un semnal și trebuie să ne facă foarte atenți. Oricum ar fi, e cazul să îi tratăm cu seriozitate și să le dăm atenție”, a conchis președinta Asociației Mame pentru Mame.

*Studiul a fost derulat pe platforma iVox, în luna februarie 2019, pe un eșantion de 1.009 respondenți.

Sursa foto: shutterstock

Etichete: dureri de cap la copii stres emotii scoala studiu Mame pentru Mame parinti conversatii activitati extrascolare

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC