Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Eficienţa și siguranţa vaccinului ARNm-1273

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 8 ianuarie 2021

Potrivit noilor rezultate, vaccinul ARNm-1273, produs de Moderna, și-a dovedit eficacitatea în proporţie de 94,1% în prevenirea formelor simptomatice ale infecţiei cu SARS-CoV-2.

New England Journal of Medicine a publicat recent rezultatele unui studiu clinic multicentric de fază 3, randomizat, placebo controlat, care are ca obiectiv primar evaluarea eficacităţii vaccinului ARNm-1273 în prevenirea apariţiei infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 la cel puţin 14 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Au fost incluși în acest studiu 30.420 de participanţi, care nu aveau documentată anterior infecţia cu SARS-CoV-2 și care aveau un risc crescut de infecţie și/sau de a dezvolta o formă severă de boală. Vârsta medie a fost de 51,4 ani. Acest eșantion a fost randomizat în două grupuri: 15.210 subiecţi au primit vaccinul ARNm conform schemei de vaccinare, care constă în administrarea a două doze, prin injecţie intramusculară, la un interval de 28 de zile, iar 15.210 subiecţi au primit placebo. Fiecare doză de vaccin conţine 100 µg ARNm-1273. Durata medie de urmărire a fost de 64 de zile după a doua doză, 61% dintre participanţi având mai mult de 56 de zile de urmărire.

Efecte adverse minore

        Au fost diagnosticate 11 cazuri de COVID-19 în grupul celor care au primit vaccinul ARNm-1273 și 185 de cazuri în grupul placebo, ceea ce indică o eficacitate a vaccinului de 94,1% (P<0,001) în prevenirea infecţiei simptomatice cu virusul SARS-CoV-2, comparativ cu placebo. În ceea ce privește prevenirea dezvoltării unei forme severe, s-a observat că vaccinul a îndeplinit cu succes acest obiectiv secundar, toate formele severe identificate (30 de pacienţi) fiind din grupul placebo.

        Evenimentele adverse la nivel local au apărut mai frecvent în grupul pacienţilor care au primit vaccinul decât în grupul placebo, atât după administrarea primei doze (84,2% faţă de 19,8%), cât și după a doua doză (88,6% faţă de 18,8%). Acestea au fost însă ușoare și au durat în medie 2,6 zile după prima doză și 3,2 zile după a doua doză. Durerea locală la nivelul braţului a fost cea mai frecventă reacţie adversă (86%). Evenimentele adverse sistemice (fatigabilitate, mialgii, artralgii, cefalee) au apărut, de asemenea, mai des în grupul celor care au primit vaccinul ARNm-1273 comparativ cu placebo.

        Este cel de-al doilea vaccin ARNm care finalizează studiul de fază 3, după cel produs de Pfizer și BioNTech, și a primit deja aprobarea FDA și EMA.

        ARNm din vaccin codifică glicoproteina S (spike) de pe suprafaţa virusului SARS-CoV-2, un antigen viral important în stimularea răspunsului imun. ARN-ul mesager este înglobat în nanoparticule lipidice care permează membranele celulelor gazdă, permițând eliberarea sa intracelular. Urmează producţia de proteine S la nivelul ribozomilor și exprimarea lor pe suprafaţa celulei care a înglobat ARNm. Sistemul imunitar va detecta acești noi țepi și va produce anticorpi neutralizanţi împotriva lor. În cazul contactului cu virusul, anticorpii se vor lega de proteinele spike virale, împiedicând fixarea lor la nivelul receptorilor membranari de tip ACE2 și pătrunderea în celule, și vor distruge virusul, fiind astfel împiedicată apariţia infecţiei.

 

Etichete: vaccin covid ARNm Moderna ARNm-1273

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC