Numărul 11 din BASIC (Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino) semnalează două studii preliminare asupra eficienţei vaccinurilor gripale pentru sezonul 2010– 2011 în Europa. Potrivit acestora, vaccinul gripal trivalent folosit în acest sezon a fost mai puţin eficient împotriva virusului H1N1-2009 faţă de vaccinul monovalent H1N1-2009 din sezonul anterior. (...)"> Eficacitate vaccinală inferioară - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Eficacitate vaccinală inferioară

de Dr. M. C. - apr. 15 2011
Eficacitate vaccinală inferioară

   Numărul 11 din BASIC (Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino) semnalează două studii preliminare asupra eficienţei vaccinurilor gripale pentru sezonul 2010– 2011 în Europa. Potrivit acestora, vaccinul gripal trivalent folosit în acest sezon a fost mai puţin eficient împotriva virusului H1N1-2009 faţă de vaccinul monovalent H1N1-2009 din sezonul anterior. (...)

   Numărul 11 din BASIC (Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino) semnalează două studii preliminare asupra eficienţei vaccinurilor gripale pentru sezonul 2010– 2011 în Europa. Potrivit acestora, vaccinul gripal trivalent folosit în acest sezon a fost mai puţin eficient împotriva virusului H1N1-2009 faţă de vaccinul monovalent H1N1-2009 din sezonul anterior.
   Primul studiu preliminar, efectuat în şapte ţări europene – printre care şi România – participante la proiectul I-MOVE (Monitorizarea eficienţei vaccinului gripal în Europa), a constatat că eficienţa vaccinului împotriva tuturor tulpinilor izolate de la 1.671 de pacienţi este de 42,3%, mai mică decât a vaccinului folosit în sezonul anterior.
   Al doilea studiu preliminar, realizat în Spania pe un număr de 1.061 de pacienţi, a constatat o eficienţă de 49% pentru H1N1 a vaccinului trivalent din acest an, sub cea de 75% a vaccinului monovalent de anul trecut.
   Deşi estimările finale nu vor fi disponibile decât la încheierea sezonului, printre posibilele explicaţii ale scăderii eficacităţii se numără driftul antigenic al virusului H1N1 sau indicaţiile de vaccinare diferite în cele două sezoane.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe