Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Efectele necunoscute ale antraciclinelor

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 27 martie 2020

Rolul toxic al antraciclinelor, în special la nivelul ventriculului stâng, este dovedit de mult timp. Cu toate acestea, date recente sugerează că este posibil ca efectul acestor chimioterapice să nu fie pe deplin înţeles, cum ar fi, de exemplu, incidenţa și prognosticul afectării ventriculului drept.

Cercetătorii americani au efectuat un studiu* în cadrul căruia au evaluat modificări subtile ce apar sub efectul antraciclinelor la nivelul ventriculului drept, chiar înainte de modificarea fracţiei de ejecţie a acestuia. Ei au efectuat ecocardiografie bi- și tridimensională la 74 de pacienţi cu limfom cu celule B mari, la momentul includerii în studiu și după a doua, a patra și a șasea cură de chimioterapie. Cele șase cure au fost realizate conform schemei R-CHOP, ce include o doză medie cumulativă de antracicline de 358,20 mg/m2. Nu s-a administrat niciun alt medicament cardiotoxic sau cardioprotector, și nici radioterapie.

Doi parametri ecocardiografici importanţi

După primele patru cure de chimioterapie s-a obţinut o creștere a volumului telesistolic (VTSVD) și telediastolic (VTDVD) al ventricului drept, cu scăderea semnificativă a deformării longitudinale a peretelui liber al ventricului drept. În urma analizei statistice efectuate, VTSVD și deformarea miocardică au fost parametrii corelaţi cu cardiotoxicitatea indusă de aceste chimioterapice.

La finalul tratamentului, 36% dintre pacienţi prezentau efecte ale cardiotoxicităţii, cu scăderea fracţiei de ejecţie a ventricului drept, în medie, de la 54,8% la 48,3%, patru pacienţi având valori sub 45% după tratament.

Acest studiu este însă limitat de numărul mic de pacienţi, durata scurtă de urmărire și de lipsa comparaţiei rezultatelor obţinute prin ecocardiografie cu alte metode mai sensibile, precum rezonanţa magnetică nucleară cardiacă.

Etichete: Antraciciline, ventricul stâng, ventricul drept

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC