Newsflash
Știri

Ecografia intracoronariană, utilă în revascularizarea coronariană percutană

de Dr. Mădălina Badea - ian. 10 2020
Ecografia intracoronariană, utilă în revascularizarea coronariană percutană

Implantarea de stent ghidată prin ecografie intracoronariană la pacienții cu leziuni întinse a obținut rate semnificativ mai mici de evenimente cardiovasculare majore în primii cinci ani postintervenție, comparativ cu modalitatea clasică, efectuată prin ghidaj angiografic.

poza 2

Concluzia aparține studiului IVUS-XPL, care a inclus 1.400 de pacienți cu leziuni coronariene lungi, randomizați către implantarea de stent farmacologic activ, cu lungimea de minimum 28 mm, prin una dintre cele două metode. S-a utilizat același tip de stent la toți pacienții și nu au existat diferențe între grupuri privind durata totală a tratamentului antiagregant plachetar.

Rezultate mai bune pentru toate subgrupurile de pacienți

Coordonatorii studiului au observat o rată semnificativ mai mică de evenimente cardiovasculare majore (deces de cauză cardiovasculară, infarct miocardic sau ischemie generată de leziunea țintă) la un an după implantarea de stent ghidat prin ecografie intravasculară. Prin analiza acestor evenimente, la 1.183 dintre pacienții incluși inițial s-a observat că rezultatele promițătoare se mențin până la cinci ani postprocedural, fiind un argument în sensul utilizării mai frecvente a acestei metode. S-au înregistrat evenimente cardiovasculare majore la 36 de pacienți din grupul cu ecografie intracoronariană, respectiv la 70 de pacienți în grupul cu angiografie, diferența semnificativă fiind consecința ratei mai scăzute de evenimente ischemice generate de leziunea-țintă în primul grup. Beneficiile acestei metode s-au observat și în perioada intermediară, între 1 și 5 ani postintervențional, evenimentele majore cardiovasculare apărând la 17 pacienți în grupul cu ecografie intracoronariană și la 31 de pacienți în al doilea grup.

Analiza la cinci ani pe subgrupuri (în funcție de gen, vârstă, diabet zaharat, hipertensiune arterială, fumat, număr de vase afectate, diametrul vasului de referință, tabloul clinic) a indicat că rata de evenimente majore cardiovasculare la pacienții tratați prin ecografie intracoronariană a fost semnificativ mai scăzută în toate subgrupurile analizate.

Rezultatele mai bune obținute prin ecografie intracoronariană ar putea fi datorate unei mai bune optimizări a implantării stentului prin această metodă.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe