Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

ECDC/EMA recomandă a doua doză booster pentru persoanele vulnerabile

Viața Medicală
L. Budin luni, 11 iulie 2022, ora 16:36

În contextul noului val pandemic din Europa, ECDC și EMA recomandă autorităților sanitare să ia în considerare a doua doză booster pentru persoanele cu vârste între 60 și 79 de ani.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă a doua doză booster de vaccin anti-COVID nu doar persoanelor de peste 80 de ani – așa cum subliniau, în luna aprilie, ambele agenții - , ci și pentru cele de 60-79 de ani, precum și pentru persoanele cu afecțiuni care le includ în grupa de risc, informează ECDC/EMA.

vaccinare-varstnic

Recomandarea se impune în condițiile în care noul val duce la un număr sporit de spitalizări și de internări la Terapie Intensivă.

A doua doză booster (a patra doză de ser anti-COVID) ar putea fi administrată la cel puțin 4 luni după ultimul vaccin.

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat:

Vaccinurile anti-COVID-19 funcționează și oferă niveluri bune de protecție împotriva formelor severe ale bolii și spitalizării. Cum cazurile de spitalizare cresc din nou de la începutul verii, îndemn pe toată lumea să se vaccineze și să primească doza booster cât mai repede cu putință. Nu e timp de pierdut”.

Dr. Andrea Ammon, șef al ECDC, a spus, la rândul ei: 

La ora actuală, sesizăm creșteri ale ratei de incidență COVID și trenduri ascendente ale spitalizărilor și internărilor la ATI (...) în mai multe țări, din cauza subvariantei BA.5 a Omicron. Aceasta semnalează debutul unui nou și extins val COVID-19 pe teritoriul Uniunii Europene”.

În acest moment, nu există dovezi clare în favoarea administrării unei a doua doze booster persoanelor sub 60 de ani, care nu sunt vulnerabile, se arată în comunicatul ECDC/EMA. Nu există dovezi nici în favoarea administrării unei a doua doze booster lucrătorilor din sănătate sau celor care lucrează în instituții de îngrijire – decât dacă se află în grupa de risc.

În schimb, rezidenții instituțiilor de îngriire ar trebui avuți în vedere pentru imunizare. 

Începe noul val: șase copii internaţi cu COVID-19 în Timișoara

 

Etichete: noul val covid europa recomandari ecdc/ema a doua doza booster oferta persoane vulnerabile

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC