Newsflash
Știri

ECDC: țările europene ar trebui să-și verifice rezervele de vaccin antivariolic

de L. Budin - mai 23 2022
ECDC: țările europene ar trebui să-și verifice rezervele de vaccin antivariolic

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor recomandă țărilor din UE și SEE să aibă în vedere identificarea promptă, urmărirea contactelor și raportarea noilor cazuri de variola maimuței.

Într-o analiză de evaluare a riscurilor publicată astăzi, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) recomandă țărilor din UE și din SEE (Spațiul Economic European) să se concentreze pe identificarea promptă, managementul, urmărirea contactelor și raportarea noilor cazuri de variola maimuței (monkeypox), se arată într-un comunicat al ECDC.

Monkeypox-virus-H
Sursă foto: ecdc.europa.eu

 

Națiunile ar trebui să-și actualizeze mecanismele de urmărire a contactelor, capacitățile de diagnostic pentru virusurile din familia Poxviridae și să verifice rezervele de vaccinuri antivariolice, de antiviralele și de echipamentele individuale de protecție pentru profesioniștii din domeniul sănătății.

ECDC mai anunță că, între 15 și 23 mai, 85 de cazuri de variola maimuței dobândite în UE au fost raportate în 8 țări membre ale Uniunii Europene – Belgia, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Portugalia, Spania, Suedia.

Cazurile diagnosticate la ora actuală se înregistrează, cu precădere, „în rândul bărbaților care au raporturi sexuale cu alți bărbați, ceea ce sugerează că transmiterea ar putea avea loc în timpul relațiilor intime”, se arată în comunicat.

Virusul intră în organism prin pielea lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin intermediul fluidelor corporale.

Majoritatea cazurilor au prezentat simptome ușoare ale bolii iar, în rândul populației generale, riscul de transmitere este foarte scăzut. Totuși, riscul de transmitere prin contact apropiat, de exemplu în timpul raporturilor sexuale între persoane care au mai mulți parteneri sexuali, este ridicat”, a spus Andrea Ammon, director ECDC.

Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu numărul de cazuri în creștere, la nivel global și în UE, dar a dat asigurări că situația e monitorizată îndeaproape.

Virusul care dă variola poate cauza probleme grave de sănătate anumitor grupe de populație, precum copiii mici, femeie însărcinate și persoanele imunodeprimate, subliniază ECDC. Sunt însă necesare mai multe cercetări pentru estima nivelul de morbiditate și de mortalitate al acestui nou focar.

Dacă are loc transmiterea de la om la animal și virusul se răspândește în rândul unei populații de animale, există riscul ca boala să devină endemică în Europa. Ca atare, trebuie să existe o colaborare intersectorială apropiată între autoritățile de sănătate umane și veterinare, pentru a gestiona animalele de companie expuse și a preveni ca boala să fie transmisă în mediul sălbatic”, se arată în comunicatul ECDC.

Persoanele infectate ar trebui să stea în izolare până când crustele leziunilor cad și să evite în mod special contactul cu persoanele imunodeprimate și cu animalele de companie. Până la vindecare, ar trebui să se abțină de la activități sexuale și să evite contactul apropiat cu alte persoane.

Persoanele care au avut contact cu un bolnav ar trebui să-și monitorizeze eventualele simptome preț de 21 de zile de la ultima expunere, mai arată ECDC.

Aici puteți urmări mesajul directorului ECDC, Andrea Ammon:


Variola maimuţei: zeci de cazuri suspecte sau confirmate în Europa și SUA

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe