Newsflash
Știri

ECDC: noile variante SARS-CoV-2 pot fi mai contagioase

de Dr. Mariana MINEA - dec. 30 2020
ECDC: noile variante SARS-CoV-2 pot fi mai contagioase

Întrucât noile variante au fost înregistrate în 13 state, nu doar în Marea Britanie, oficialii recomandă evitarea tuturor călătoriilor. Ei atrag atenția asupra măsurilor pe care statele trebuie să le ia pentru a preveni pătrunderea și răspândirea acestor variante, inclusiv depistarea lor și urmărirea contacților.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a publicat un raport privind riscurile asociate răspândirii noilor variante SARS-CoV-2 în Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (SEE).

lista boli infectocontagioase sars-cov-2

Mike Catchpole, chief scientist ECDC:

Deși nu există date care să sugereze că noile variante detectate provoacă o boală mai gravă, rezultatele preliminare indică faptul că acestea ar putea fi mai ușor de transmis. Există riscul crescut ca în caz că aceste noi variante vor continua să se răspândească în UE/SEE, acest lucru să ducă la un număr mai mare de spitalizări și decese și la un impact mai mare asupra sistemelor de sănătate. De aceea sunt esențiale măsuri precum intensificarea mecanismelor de monitorizare, de testare, urmărire („tracing”) și detecție.”

Principalele aspecte menționate în raport:

  1. Virusurile se modifică în mod obișnuit prin mutații, astfel că apariția noilor variante este un fenomen așteptat și nu reprezintă în sine un motiv de îngrijorare; SARS-CoV-2 nu face excepție.
  2. Mii de variante de SARS-CoV-2 circulă deja, și mai multe vor apărea în timp, dintre care majoritatea nu vor avea efect asupra transmiterii sau caracteristicilor bolii.
  3. Din 26 decembrie, UE și SEE se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri provocate de varianta VOC 202012/01 a SARS-CoV-2, 13 state din UE și SEE raportând cazuri cu această variantă (n.r.: VOC este abrevierea a „variant of concern”, în traducere – „variantă ca subiect de îngrijorare”, denumire adoptată după ce inițial s-a folosit formularea „prima variantă aflată sub investigație”). Astfel de cazuri au fost raportate și în alte 11 țări la nivel global, și nu toate pot fi asociate călătoriilor în Marea Britanie. Astfel că nu mai poate exclusă circulația concomitentă a acestei variante virale în afara UK.
  4. Varianta 501.V2 (n.r. identificată în Africa de Sud) a apărut într-o mai mică măsură în EU/SEE și în UK (decât VOC 202012/01), întrucât au fost raportate un singur caz în Finlanda și două în Marea Britanie. Până acum, aceste câteva cazuri au fost asociate călătoriilor în Africa de Sud.
  5. Este așteptat ca mai multe cazuri să fie raportate în UE/SEE, precum și la nivel global în săptămânile care urmează.
  6. Există mai multe studii în desfășurare ce urmăresc să răspundă la întrebări privind impactul noii variante VOC 202012/01 sau al altor variante relevante (de ex. 501V.2), inclusiv la întrebări privind pătrunderea și răspândirea lor în țările UE/SEE, grupele de vârstă afectate, transmisibilitatea și gravitatea infecției, precum și impactul general al epidemiologiei bolii la nivel populațional, inclusiv reinfectarea și vaccinarea.
  7. Statele membre au nevoie:
  • să efectueze din timp secvențierea genomică la un număr semnificativ și reprezentativ de cazuri, pentru a fi capabile să depisteze variantele cunoscute, precum și apariția unora noi;
  • să monitorizeze continuu schimbările rapide în ceea ce privește transmiterea sau gravitatea bolii ca parte a procesului de identificare și evaluare a variantelor;
  • să mențină și să îmbunătățească intervențiile non-farmacologice în concordanță cu situația epidemiologică locală și cu politicile naționale;
  • să continue să recomande cetățenilor intervențiile non-farmacologice;
  • să continue să recomande evitarea tuturor călătoriilor și a activităților sociale neesențiale.
  1. Statele membre trebuie, de asemenea, să încerce să întârzie introducerea și răspândirea acestor variante relevante, prin:
  • realizarea de secvențieri țintite și reprezentative ale cazurilor comunitare, pentru a depista precoce și pentru a monitoriza incidența variantei;
  • intensificarea testării și urmăririi persoanelor care prezintă o asociere epidemiologică cu zonele în care incidența variantei este semnificativ mai crescută și secvențierea unor astfel de cazuri;
  • în cazurile suspecte sau confirmate cu această variantă, intensificarea urmăririi și izolării contacților acestora;
  • alertarea persoanelor care sosesc din zone cu incidență semnificativ mai mare a variantei în ceea ce privește respectarea carantinei, precum și testarea și izolarea, dacă dezvoltă simptome;
  • recomandarea de a evita toate călătoriile neesențiale, mai ales în zone cu o rată semnificativ mai mare a incidenței noii variante.
  1. Deși pe termen scurt-mediu, vaccinarea unui număr tot mai mare de oameni va contribui probabil la răspuns, aceste măsuri imediate menite să întârzie pătrunderea noilor variante sunt esențiale până când dozele de vaccin sunt suficiente și vor fi demonstrat un efect protector în acest sens.
  2. Indiferent de amploarea la care ar circula noi variante potențial îngrijorătoare, rămâne esențială implementarea eficientă a măsurilor non-farmacologice ca răspuns la situația epidemiologică, până când și dacă vaccinarea demonstrează protejarea de impactul acestora. După cum s-a observat în Marea Britanie, în zonele cu circulație mai mare a SARS-CoV-2 VOC 202012/01, măsuri stringente vor fi probabil necesare pentru a reduce tansmiterea, comparativ cu zonele cu o circulație redusă sau absentă a noilor variante.

Acest articol a fost corectat la 6 ianuarie. Traducerea inițială, greșită, a englezescului „variant” a fost „tulpină”. 

Citește și Specialist de la Institutul Cantacuzino, despre variantele virusului SARS-CoV-2

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe