Newsflash
Știri

EBOLA: zece mutaţii periculoase

de Alexandra NISTOROIU - ian. 30 2015
EBOLA: zece mutaţii periculoase
Impactul modificărilor genomice ale Ebola asupra eficienţei tratamentelor experimentale ce conţin secvenţe din virus este evaluat într-un studiu publicat de cercetători de la Harvard, Maryland şi MIT în mBio, la 20 ianuarie.
O serie de cercetări au pus în lumină schimbările prin care a trecut virusul Ebola (EBOV) în timp, după numeroase transmiteri de la om la om. O parte din aceste modificări genomice pot avea un impact negativ asupra eficienţei agenţilor terapeutici aflaţi încă în faza de testare, printre care ARN interferent mic (SiARN), oligomeri morfolino-fosforodiamidaţi (OMF) şi anticorpi.
Zece dintre mutaţiile observate modifică secvenţa siturilor de legare a anticorpilor monoclonali:  (MAb) 13F6, MAb 1H3, MAb 6D8, MAb 13C6 şi a ţintelor SiARN EK-1, VP24 şi VP35 şi pot influenţa eficienţa legării tratamentelor bazate pe secvenţierea virusului, ceea ce sugerează că eficienţa lor ar trebui reevaluată în paralel cu evoluţia acestei tulpini încă în circulaţie.
La 8 ianuarie, rata de mortalitate în epidemia din Africa de Vest a ajuns la 39,4%. Un studiu publicat în NEJM estima rata reală a mortalităţii la 70%.
Potrivit datelor publicate de OMS la 20 ianuarie, 21.689 de cazuri au fost documentate în total în cele trei ţări masiv afectate de epidemie: Guineea, Liberia şi Sierra Leone. 8.626 de persoane au murit din cauza febrei hemoragice.

 

Mutaţiile virusului pot periclita eficienţa tratamentelor experimentale

 

   În condiţiile particulare ale epidemiei, OMS a decis să folosească şi tratamente experimentale, încă neaprobate în regiunile afectate. În prezent există trei modalităţi de tratament bazate pe secvenţa genomică a virusului EBOV, a căror utilizare experimentală în tratamentul postexpunere al bolii generate de virusul Ebola au dat rezultate încurajatoare la primate: SiARN şi OMF ce ţinteau transcrierea genelor L, VP24 şi/sau V35 ale genomului EBOV şi imunoterapia pasivă bazată pe anticorpi sau un cocktail de anticorpi ce avea ca ţintă epitopii EBOV. Acestea reuşesc pe termen scurt să inhibe replicarea virală: fie ţintind transcrierile virale pentru degradare (SiARN), fie blocând translarea (OMF), fie neutralizând puternic virusul pentru a permite gazdei să producă un răspuns imun eficient împotriva patogenului (imunoterapie pasivă). De la momentul dezvoltării acestor terapii, virusul s-a schimbat şi continuă să se schimbe.
   Siturile de legare pentru agenţii terapeutici bazaţi pe SiARN şi OMF au fost create cu ajutorul unor secvenţe derivate din tulpina de EBOV ce a cauzat epidemia de Ebola din Zair (Congo) în 1976 (la descoperirea virusului). Toţi anticorpii monoclonali folosiţi pentru imunoterapia pasivă au fost generaţi cu ajutorul glicoproteinei tulpinii de EBOV ce a produs epidemia de Ebola din Kikwit, 1995. În  toate studiile postexpunere, virusul utilizat pentru a testa eficienţa tratamentelor a fost cel care a dus la epidemia din Kikwit.
   Cercetătorii americani au folosit toate informaţiile genomice disponibile pentru tulpina Makona a virusului Ebola (EBOV/Mak) care a generat epidemia din Africa de Vest (102 de secvenţe genomice) şi au evaluat potenţialul modificărilor genetice a EBOV/Mak observate de a afecta fiecare dintre medicamentele experimentale. Între varianta genetică actuală şi cea din Kikwit au fost identificate 640 de polimorfisme uninucleotidice. Patru mutaţii sunt localizate în regiunea de legare pentru agenţii terapeutice bazaţi pe siRNA sau OMF, iar 21 induc schimbări nonsinonimice în epitopii recunoscuţi de anticorpii monoclonali în cocktailurile de imunoterapie pasivă.
   Niciunul dintre polimorfismele uninucleotidice prezentate nu a fost asociat cu rezistenţa virusului la tratament. Totuşi, trebuie remarcată lipsa generală de informaţii privind apariţia rezistenţei virale la agenţii terapeutici pentru EBOV, dacă ne raportăm la sisteme virale ca virusul gripal sau HIV. A fost arătat că 18 dintre modificări pot fi tolerate de cocktailul ZMapp, care are o afinitate de legare crescută faţă de secvenţa glicoproteinei tulpinii Makona, ceea ce minimizează potenţialul impact al mutaţiilor.

 

Şcoli redeschise

 

    În Guineea, după cinci luni de pauză forţată de epidemie, şcolile au fost redeschise luni. Atmosfera rămâne însă dezolată, mai ales că mulţi dintre elevi nu s-au întors la ore.
   Părinţii au fost luaţi prin surprindere de decizia guvernului de a redeschide unităţile de învăţământ cu doar patru zile de preaviz, aşa că mulţi nu au fost pregătiţi. Anunţul autorităţilor a venit imediat după ce ONU a confirmat că numărul cazurilor noi de săptămâna trecută a atins cel mai scăzut nivel din august.
   La o şcoală din capitala Conakry, doar în jur de 220 de elevi s-au întors, dintr-un total de 2000. Din 36 de profesori, mai mult de jumătate se întorseseră la muncă. Multe şcoli au adoptat cu această ocazie o serie de precauţii sanitare, de la spălatul mâinilor la verificări ale temperaturii.

 

Sfârşitul epidemiei în Mali

 

De la 18 ianuarie, Mali a intrat în categoria ţărilor Ebola-free, declarând sfârşitul epidemiei după ce a trecut dublul perioadei de incubare a virusului de la ultimul pacient diagnosticat. După Senegal şi Nigeria, Mali este a treia ţară africană care a scăpat de virusul Ebola. Opt persoane au fost infectate pe teritoriul acestei ţări, iar şase dintre ele au murit.
   A avut loc cea de-a patra întâlnire a Comitetului de urgenţă întrunit de OMS cu privire la managementul epidemiei din Africa de Vest. Comitetul consideră în unanimitate că epidemia rămâne o urgenţă internaţională de sănătate publică. Accentul cade pe ţinta de „Zero cazuri noi de Ebola“ în cele trei ţări grav afectate. Automulţumirea este cel mai periculos obstacol în îndeplinirea acestui obiectiv, vigilenţa fiind esenţială.

 

Victimele fricii şi ignoranţei

 

Trei preoţi de la o biserică baptistă din Guineea au fost bătuţi şi ţinuţi ostatici din cauză că localnicii i-au confundat cu voluntarii implicaţi în campania de informare pe tema Ebola. Preoţii merseseră în satul Kabac cu intenţia de a stropi cu insecticid fântânile şi latrinele, dar sătenii au crezut că au adus virusul în zonă. În aceeaşi regiune, la începutul lunii ianuarie, localnicii au atacat şi ucis doi poliţişti, din acelaşi motiv. Preoţii au fost grav agresaţi fizic, iar atacatorii le-au ars maşina, informează BBC. Apoi, agresorii au vandalizat şi incendiat clădirea administraţiei locale. Haosul a continuat când poliţia a arestat o parte dintre localnici, iar restul mulţimii a încercat să oprească arestările.

 

Mai puţin brutal decât se credea

 

   Impactul Ebola asupra economiilor statelor africane în 2015 va fi mai puţin brutal decât se credea. Afirmaţia surprinzătoare a fost făcută de reprezentanţii Băncii Mondiale la 20 ianuarie. Epidemia a provocat până acum doar o mică parte din daunele de peste 25 de miliarde de dolari anticipate. Impactul asupra produsului internet brut din celelalte ţări (în afară de Guineea, Liberia şi Sierra Leone) este estimat în prezent la 500 de milioane de dolari. Totuşi, epidemia va avea consecinţe profunde asupra ţărilor afectate direct, ducând la pierderi de peste 1,6 miliarde de dolari în creştere economică în acest an. Tradus în procente, asta înseamnă peste 12% din PIB-urile lor însumate. Dacă Ebola se va răspândi şi în alte ţări, costul pentru economiile africane ar putea ajunge la 6 miliarde dolari, spune raportul Băncii Mondiale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe