Newsflash
Știri

Ebola. De la sechestrare voluntară la protejarea demnităţii individului

de Alexandra NISTOROIU - nov. 20 2014
Ebola. De la sechestrare voluntară la protejarea demnităţii individului
Ebola a făcut o a doua victimă în Mali. Este vorba de o asistentă medicală de la o clinică privată din capitala Bamako, infectată de un pacient din Guineea tratat acolo şi care între timp a murit. Moartea asistentei medicale a venit ca o lovitură pentru autorităţile din Mali, care tocmai se pregăteau să ridice măsurile de carantină impuse de primul deces cauzat de Ebola în această ţară, acela al unei fetiţe de doi ani, petrecut luna trecută. Vigilenţa rămâne o necesitate în Mali, Spania şi SUA, unde au fost înregistrate doar cazuri izolate, în vreme ce eforturile de combatere a epidemiei continuă în Africa de Vest. Peste 14.000 de cazuri confirmate, probabile şi suspecte au fost înregistrate până la 9 noiembrie în ţările cu transmitere intensă a infecţiei (Guineea, Liberia şi Sierra Leone).
În Liberia, cea mai sever afectată ţară, numărul cazurilor înregistrate a scăzut dramatic de la un vârf zilnic de 500 la 50, dar infecţii noi continuă să apară. Totuşi, epidemia pare să fi încetinit, inclusiv în capitală, acolo unde la o clinică a MSF sunt ocupate doar 50 din 250 de paturi. Până în prezent, aproape jumătate din numărul total de cazuri au provenit din Liberia, adică 6.619, dintre care 2.766 au fost fatale.

 

Depistarea pasivă a cazurilor

Cum au gândit autorităţile britanice în sănătate coordonarea răspunsului internaţional la Ebola în Sierra Leone, aflăm dintr-un comentariu publicat în Nature la 13 noiembrie. Textul este semnat de un colectiv de autori din care fac parte, printre alţii, Christopher J. M. Whitty, consultant ştiinţific principal al Departamentul britanic pentru dezvoltare internaţională, şi Peter Piot, descoperitorul virusului.
Britanicii finanţează multe centre comunitare mici pentru a izola cazurile suspecte de Ebola. În Sierra Leone, rata de reproducere a infecţiei este între 1,2 şi 1,5. Dacă rămâne mai mare ca 1, orice intervenţie de sănătate publică (cu excepţia unui vaccin) va fi în cele din urmă depăşită de numărul de infecţii noi. Obiectivul principal al eforturilor britanicilor este ca rata să scadă sub 1, reducând perioada de timp dintre apariţia simptomelor şi punerea sub carantină a pacienţilor. Pentru a face asta, peste 70% din cazurile noi ar trebui să fie izolate în cel mult trei zile de la apariţia simptomelor. În prezent, însă, trec între patru şi şapte zile de la momentul în care un pacient devine contagios până când este izolat, din cauza supraaglomerării spitalelor. Potrivit autorilor articolului din Nature, guvernul britanic a decis să sprijine o strategie a depistării pasive a cazurilor, numită şi sechestrare voluntară. Cei suspecţi de o infecţie cu Ebola sunt încurajaţi să meargă în unităţi în care pot primi îngrijire medicală de bază, evitând astfel răspândirea infecţiei în familie sau în comunitate. Proiectul se află în faza-pilot, mai multe astfel de unităţi fiind construite în jurul capitalei, urmând ca reţeaua să fie extinsă în funcţie de evoluţia epidemiei. Unităţile de la nivelul comunităţii trebuie să fie uşor de construit, bazându-se pe corturi sau clădiri vechi, astfel încât să poată fi amenajate în câteva zile sau săptămâni. Este de preferat să fie mai multe şi mai mici, decât puţine şi mari, pentru a fi cât mai accesibile. Vor opera cu puţini angajaţi, relativ nespecializaţi, care vor primi însă un training de bază, echipamente şi resurse de la ONG-uri. Cel mai important, centrele nu trebuie să devină noi surse de infecţie, astfel că diagnosticul şi mutarea cazurilor confirmate către unităţile de tratament pentru Ebola trebuie făcute cât mai rapid. Pe baza modelării matematice, autorii spun că va fi nevoie de cel puţin 200 de unităţi de izolare cu câte zece paturi până la sfârşitul lunii decembrie. Designul optim al reţelei va fi învăţat din mers.

 

Protocol nou de înmormântare

OMS a definit un nou protocol pentru înmormântarea sigură şi demnă a pacienţilor care mor din cauza febrei hemoragice Ebola. Protocolul subliniază includerea membrilor familiei, încurajând ritualurile religioase ca parte esenţială a înmormântărilor sigure. Cel puţin 20% din noile infecţii cu Ebola se petrec în timpul înmormântării persoanelor infectate, atunci când familia şi membrii comunităţi îndeplinesc rituri religioase ce presupun atingerea directă sau spălarea cadavrului, care are un grad mare de contagiozitate, sau când rudele împart bunurile personale ale celui decedat, care pot fi, la rândul lor, infectate.
Experţii OMS spun că aveau nevoie de un instrument prin care să asigure încredere şi respect între echipele de înmormântare, familiile îndurerate şi grupările religioase. Implicarea familiei în săparea mormântului, oferirea unor opţiuni pentru îmbălsămarea uscată şi pentru înfăşurarea în giulgiu sunt acţiuni care vor aduce o diferenţă semnificativă în evoluţia transmiterii infecţiei cu Ebola, spun reprezentanţii OMS.

 

Calitatea ca leac

    Calitatea ca leac este principiul enunţat într-un articol de opinie publicat în JAMA la 12 noiembrie. Ideea principală este că, dacă accentul nu este suficient de bine pus pe asigurarea calităţii în iniţiativele de sănătate globală, se generează un climat de neîncredere şi tocmai această neîncredere alimentează epidemii precum cea de Ebola. Cei trei autori definesc calitatea îngrijrii prin trei componente majore: siguranţă, eficienţă şi respectarea demnităţii individului în contextul „lumii morale locale”, astfel încât să fie câştigată încrederea comunităţilor locale. Există o preconcepţie conform căreia calitatea nu poate fi o prioritate atunci când ţările sunt sărace şi investesc puţin în sănătate, dar sisteme ca acela din Rwanda arată că acordarea asistenţei medicale în mod sigur, eficient şi cu respect faţă de pacient nu trebuie neapărat să fie mai scumpă, spun semnatarii articolului din JAMA, care reamintesc că răspunsul la Ebola trebuie să cuprindă o abordare mai largă, cu investiţii relevante în resurse, sisteme şi personal medical.

 

Brevet pentru Ebola

    CDC încearcă să obţină un al doilea brevet pentru virusul Ebola, o mişcare cel mai probabil menită să prevină restricţionarea de către sectorul privat a cercetării asupra virusului şi să permită dezvoltarea de noi metode de diagnostic şi tratament fără blocaje pe considerente de proprietate intelectuală. CDC mai are un brevet pentru o tulpină a virusului, Ebola Bundibugyo, câştigat în 2010. Există însă îndoieli cu privire la eligibilitatea pentru brevetare pentru un virus, dat fiind că instanţa a decretat că ADN nu este eligibil pentru protecţia sub licenţă. Totuşi, Curtea a permis protejarea sub patent a ADN-ului complementar, printr-o decizie relativ recentă (iunie 2013). Motivul pentru care CDC caută să obţină brevet guvernamental pentru Ebola este de a se asigura că virusul va rămâne în domeniul public, ceea ce ar face ca tehnologiile dezvoltate să rămână, şi ele, în domeniul public.

 

Bani pentru cercetare

Industria farmaceutică din Europa va colabora sub umbrela Innovative Medicines Initiative (IMI) într-un program de 280 de milioane de euro destinat cercetării în domeniul Ebola. Lansarea programului vine pe fondul unei critici puternice a companiilor de produse farmaceutice, venite din partea lui Margaret Chan, directorul OMS, care a subliniat că deşi virusul a fost descoperit în urmă cu 40 de ani, nu există niciun vaccin care să prevină infecţia. „O industrie condusă de profit nu investeşte în dezvoltarea de produse pentru pieţe care nu îşi permit să plătească aceste produse“, a spus Chan într-un discurs susţinut recent în Republica Benin, Africa de Vest, aproape de epidemia de Ebola.
IMI este un program comun al Uniunii Europene şi industriei farmaceutice, prin care Uniunea Europeană va oferi granturi pentru cercetători din mediul academic şi IMM-uri, în vreme ce industria va pune la dispoziţie resurse în natură. Cei care doresc să obţină sprijin din partea IMI trebuie să aplice până la sfârşitul lui noiembrie, propunerile trebuie să cuprindă o colaborare între industrie şi mediul academic/IMM-uri. Accentul va fi pus de dezvoltarea de vaccinuri, accelerarea producţiei lor, conceperea de sisteme de transport şi depozitare şi managementul programelor de vaccin.
Deşi au fost accelerate studiile clinice pentru cele două vaccinuri experimentale (ChAd3-EBOV şi VSV-EBOV), pentru producerea lor pe scară largă va fi nevoie de spaţii de biosiguranţă de înalt nivel, dat fiind faptul că folosesc vectori virali vii. Producţia este momentan întârziată tocmai din cauza lipsei de facilităţi corespunzătoare, aşa că prin IMI se caută dezvoltarea unei noi platforme de producţie. O altă eventuală complicaţie ţine de stabilitatea scăzută a vaccinurilor, care au nevoie să fie transportate la anumite temperaturi (–20°C, –80°C). Şi în acest sens trebuie identificate soluţii.

 

ZMab la nivel molecular

Scientific Reports a publicat, de curând, o caracterizare moleculară a cocktailului de anticorpi monoclonali ZMab, tratamentul experimental pentru Ebola. ZMab constă din trei anticorpi murini: 1H3, 2G4 şi 4G7.
1H3 şi 4G7 aparţin izotopului IgG2a, celălalt, izotopului IgG2b. Cercetătorii au secţionat mai întâi regiunile lor variabile pentru a confirma că au într-adevăr origine clonală diferită, şi apoi au studiat relaţiile dintre ele. Au arătat că toate regiunile variabile ale lanţului greu sunt diferite şi provin din diferite familii genetice ale liniei germinale. 2G4 şi 4G7 sunt în mare parte omoloage în secvenţa regiunii variabile a lanţului uşor. Studiul a măsurat afinitatea fiecărui anticorp monoclonal pentru glicoproteina EBOV, inhibarea încrucişată a anticorpilor,  potenţialul neutralizant al fiecărui anticorp. În plus, a fost evaluată în mod repetat posibilitatea ca virusul să scape de neutralizarea anticorpilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe