Newsflash
Știri

Ebola. Cercetări grăbite şi izolarea unei jumătăţi de ţară

de Alexandra NISTOROIU - dec. 15 2014
Ebola. Cercetări grăbite şi izolarea unei jumătăţi de ţară
   Peste 17.000 de oameni din Liberia, Sierra Leone şi Guineea au fost infectaţi în cadrul celei mai mari epidemii de Ebola din istorie. Mai mult de 6.000 dintre ei au murit, arată cifrele colectate de Organizaţia mondială a sănătăţii până la sfârşitul lunii noiembrie. Vestea bună, dacă există una, este că diferenţa dintre numărul de cazuri de Ebola şi capacitatea de răspuns se micşorează şi din ce în ce mai mulţi pacienţi sunt izolaţi şi primesc tratament, spune Bruce Aylward, coor­do­natorul acţiunii OMS în cazul epidemiei din Africa de Vest.
   Médecins Sans Frontières (MSF), organizaţia nonguvernamentală care a intervenit în prima linie a luptei cu virusului încă de la debutul epidemiei, se arată încă nemulţumită de răspunsul comunităţii internaţionale, pe care îl consideră „încet şi inegal“. Într-un comunicat de presă, cei de la MSF critică dur insuficienta alocare a resurselor în epidemie: „Este extrem de dezamăgitor că statele cu capacităţi de răspuns la dezastru biologic au ales să nu le folosească. Cum se face că membrii comunităţii internaţio­nale au lăsat răspunsul la Ebola, acum o ameninţare internaţională, pe seama medicilor, asistentelor şi a voluntarilor din acţiuni umanitare?“. Acelaşi comunicat arată că în Liberia nu există nicio modalitate de transport pentru mostrele de laborator. 
   Doar Liberia şi Guineea au îndeplinit ţinta stabilită de OMS de a înmormânta sigur măcar 70% din persoanele decedate din cauza Ebola. În Sierra Leone, obiectivul este departe de a fi atins, deoarece partea vestică a ţării abia acum se confruntă cu o reală escaladare a epidemiei.

Carantină în Sierra Leone

   Sierra Leone a trecut sub carantină alte sute de mii de cetăţeni, izolând un al şaselea district. Peste jumătate din populaţia ţării se află astăzi în izolare. Tonkolili, o zonă din centrul ţării, a fost adăugat pe lista districtelor din care nimănui nu îi este permis să iasă (sau să intre) fără o dispensă specială, scrie AFP. Este unul dintre eforturile disperate ale autorităţilor locale de a controla o epidemie care a provocat deja peste 1.400 de decese în această ţară.
   Carantina de două săptămâni a fost stabilită într-o întâlnire a miniştrilor, parlamentarilor şi liderilor autorităţilor locale din district. Districtele nordice Port Loko şi Bombali au fost închise pe o perioadă nedeterminată alături de districtul sudic Moyamba, în septembrie. Peste un milion de oameni şi-au pierdut astfel libertatea de mişcare.
   Districtele estice Kenema şi Kailahun erau deja închise, aşa că peste jumătate din populaţia de şase milioane a ţării şi şase din cele 14 districte se află acum în carantină, în incapacitatea de a se mişca liber.
   În Tonkolili locuiesc în jur de 400.000 de oameni, la 350 de kilometri de capitala Freetown, care ar trebui să scape de epidemia de Ebola la 15 decembrie, spun oficialii din ministerul de sănătate al statului vest-african.
   Anunţând carantina, ministrul educaţiei Minkailu Bah a insistat ca locuitorii din Sierra Leone să renunţe la riturile de înmormântare ce presupun spălarea cadavrelor, una dintre principalele cauze ale răspândirii virusului la momentul de faţă. „Ştim că face parte din cultura noastră, dar renunţaţi momentan. Dacă această tradiţie va fi continuată,  vom muri cu toţii în foarte scurt timp“, a spus ministrul.
   Între timp, un al zecelea doctor a fost infectat cu Ebola în Sierra Leone. Thomas Rogers lucra în capitală, în Freetown şi a fost transportat către centrul de tratament dedicat lucrătorilor în sănătate care contractează boala.

Virusul din spermă

   Încercând să răspundă nelămuririlor care circulă şi-acum la nivelul populaţiei generale cu privire la răspândirea infecţiei, OMS a dat un comunicat, reamintind că nu a fost documentată transmiterea sexuală a virusului. În patru studii care au investigat persistenţa virusului Ebola în lichidul seminal la pacienţii convalescenţi (în total, 43 pacienţi), la trei bărbaţi care se recuperaseră după febra hemoragică virusul a rămas în spermă timp de 40, 61, respectiv 82 de zile de la debutul simptomelor. În două studii, virusul a fost izolat din spermă, dar nu au fost depistate infecţii ulterioare la niciun partener sexual. Bărbaţii care şi-au revenit după boala generată de virusul Ebola ar trebui să fie conştienţi că lichidul seminal poate fi infecţios până la trei luni după declanşarea simptomelor. Din cauza potenţialului de a transmite virusul sexual în această perioadă de timp, ar trebui să aibă grijă să menţină o igienă personală bună după masturbare şi, fie să se abţină de la sex (inclusiv sex oral) timp de trei luni de la instalarea simptomelor, fie să folosească prezervativele dacă abstinenţa nu este posibilă.
   OMS nu recomandă izolarea pacienţilor de sex masculin convalescenţi al căror sânge a fost testat negativ pentru febra hemoragică Ebola.
   Deşi dovezile ştiinţifice sunt limitate, este clar că sperma este o potenţială sursă de infecţie şi poate, prin urmare, cauza transmiterea virusului prin transportarea lui către o suprafaţa mucoasă.

Fără Ebola în Spania

   Spania a reuşit să oprească transmiterea virusului Ebola, aplicând măsuri atente de control. OMS a declarat oficial încheiată epidemia de Ebola din Spania şi a felicitat ţara pentru diligenţa ei în oprirea răspândirii infecţiei.
   La 6 octombrie 2014, laboratorul naţional de referinţă din Spania a confirmat prima transmitere de la om la om a virusului Ebola în afara Africii, la un lucrător în sănătate. Acesta fusese parte a unei echipe a spitalului La Paz-Carlos III care a oferit îngrijire medicală pentru un pacient cu Ebola repatriat din Sierra Leone la 22 septembrie.
   La 21 octombrie, asistenta medicală a obţinut al doilea rezultat negativ la testul pentru Ebola şi a fost declarată vindecată de infecţia cu Ebola. La 2 decembrie s-au împlinit 42 de zile de când asistenta a fost testată negativ. Spania nu a mai raportat niciun alt caz.
   Autorităţile spaniole au identificat şi monitorizat 87 de contacţi, iar 15 dintre ei, contacţii de mare risc, au fost puşi în carantină la acelaşi spital din Madrid. La 31 octombrie, toţi încheiaseră perioada de supraveghere de 21 de zile.
   Pe lângă aceştia, alţi 145 de angajaţi ai spitalului fuseseră în contact cu pacienta în timpul internării sale. Şi aceştia au fost monitorizaţi activ şi perioada de supraveghere s-a încheiat fără ca niciunul să fi dezvoltat infecţia.
   Spania a reuşit să menţină potenţiala epidemie la un singur caz izolat, apelând la măsuri precaute şi riguros organizate: o depistare exhaustivă a contacţilor de risc redus şi înalt, monitorizarea zilnică şi activă a tuturor contacţilor, training şi verificare pentru folosirea corectă a echipa­mentului personal de protecţie pentru toţi lucrătorii în sănătate care s-au îngrijit de pacienta infectată.

Şase miliarde de dolari

   Zilele trecute, Barack Obama a cerut Congresului american să elibereze suma de 6 miliarde de dolari din rezerva pentru război, pentru a fi pusă la dispoziţia eforturilor de combatere a epidemiei din vestul Africii. Obama a avertizat că virusul nu poate fi învins fără o suplimentare a fondurilor. În discursul său la Institutul naţional de sănătate din Maryland, Obama a cerut congresului să aprobe de urgenţă eliberarea acestor fonduri şi a spus că SUA trebuie să fie un exemplu pentru alte ţări în ceea ce priveşte implicarea în lupta cu Ebola. 3.000 de soldaţi şi civili americani au fost deja detaşaţi să intervină în Africa de Vest, în special în Liberia, cea mai afectată dintre ţări.
   Obama spune că, deşi eforturile de luptă împotriva Ebola au fost susţinute atât de republicani, cât şi de democraţi, finanţele rămân prinse în schimbul de gloanţe al unei amare lupte pentru buget la nivelul autorităţilor americane. Asta a făcut să se întârzie cu o lună alocarea acestor bani, ceruţi iniţial de preşedinte la începutul lunii noiembrie. „Nu putem lăsa garda jos, nici măcar un minut. Nu trebuie doar să ne luptăm cu această epidemie, trebuie să o stingem complet“, a insistat Obama, citat de Associated Press.
   Între timp, Banca Mondială a anunţat că va aloca aproximativ 810 milioane de euro celor trei ţări grav afectate, jumătate din această sumă urmând să fie folosită pentru combaterea virusului. Epidemia continuă să paralizeze economiile acestor trei state şi proiecţiile spun că fenomenul va submina creşterea economică şi în primele luni ale lui 2015.
   Pregătirile pentru Ebola continuă în SUA. Autorităţile americane au identificat 35 de spitale în întreaga ţară care pot trata eficient şi sigur Ebola. Mai multe centre de tratament vor fi trecute curând pe lista instituţiilor în care pacienţii infectaţi pot primi tratament cu riscuri minime pentru personalul medical. Pe listă se află deja spitale celebre precum Johns Hopkins în Baltimore şi clinica Mayo în Minnesota. Potrivit CDC, peste 80% din călătorii care revin în ţară după o vizită în unul din statele afectate de Ebola locuiesc pe o rază de cel mult 320 de kilometri faţă de o astfel de instituţie.
   Tom Frieden, directorul CDC, a declarat: „Atâta vreme cât Ebola continuă să se răspândească în Africa de Vest, trebuie să ne pregătim pentru posibilitatea ca în SUA să apară şi alte cazuri decât cele raportate deja“. În SUA au fost diagnosticate până în prezent trei cazuri de Ebola, printre care două asistente care au contractat boala îngrijindu-l pe pacientul liberian Thomas Eric Duncan. Acesta a murit, dar asistentele au supravieţuit.

Evaluarea terapiilor

  New England Journal of Medicine a publicat, la 3 decembrie, un articol scris de experţi FDA pe tema evaluării terapiilor disponibile pentru infecţia cu virusul Ebola. Studierea terapiilor neomologate pentru boala determinată de virusul Ebola Lucrători în sănătate, în exteriorul zonei de înalt risc a unităţii de tratament din Freetown, Sierra Leone presupune o serie de provocări ştiinţifice, etice şi practice şi au existat dezbateri aprinse cu privire la cea mai bună cale de a măsura eficienţa acestor terapii. Opinia generală este că un studiu cu un grup de control, în care pacienţii primesc aleatoriu fie medicamentul experimental şi îngrijirea de susţinere, fie doar îngrijirea de susţinere, ar fi cea mai eficientă şi sigură metoda pentru a proba siguranţa şi eficacitatea produselor candidate. Totuşi, unele voci din comunitatea medicală contrazic această abordare şi pledează pentru asigurarea tratamentelor pentru cât de mulţi pacienţi permite disponibilitatea lor în stoc, urmând ca apoi să fie comparate ratele de mortalitate în rândul pacienţilor trataţi cu cele care ar fi fost înregistrate în lipsa medicamentelor, având în vedere experienţele anterioare cu febra hemoragică Ebola.
   Experţii FDA spun că această abordare a studiilor cu „control istoric“ nu ar fi însă corectă, comparaţiile putând sugera un beneficiu fals sau ignora o eficacitate clinică modestă, dar semnificativă. Studiile controlate istoric compară rezultatele din prezent cu cele ale unui grup extern despre care se presupune că ar avea aceleaşi caracteristici cu participanţii la studiu. Problema este că dacă nu sunt identificate corect două grupuri cu adevărat similare, diferenţele observate la nivel de rezultate ar putea să nu fie legate de terapie, ci să reflecte, în schimb, fie diferenţele între grupuri, fie diferenţele între îngrijirile de susţinere primite de acestea. În trecut, ratele de mortalitate ale epidemiilor au variat între 50 şi 80% şi experienţa arată că până şi o îngrijire de susţinere limitată poate îmbunătăţi rata de supravieţuire. Prin urmare, ratele de mortalitate din trecut pot fi irelevante, dacă astăzi pacienţii beneficiază de îngrijire de susţinere la o calitate superioară. În schimb, într-un studiu randomizat, toţi pacienţii ar beneficia de acelaşi tip de îngrijire de susţinere, aşa că ar putea fi evaluat obiectiv efectul asupra tratamentului.
   În plus, numărul pacienţilor infectaţi depăşeşte cu mult stocurile existente din tratamentele experimentale. Indiferent de dezbaterile despre etica şi designul studiilor, în condiţiile unei limitări a stocurilor, majoritatea pacienţilor nu vor beneficia de terapia antivirală specifică. Prin urmare, studiile randomizate nu vor răpi unor pacienţi şansa de a beneficia de tratament, dar pot oferi calea pentru identificarea rapidă şi sigură a terapiilor eficiente.
   Având în vedere dezvoltarea accelerată a tratamentelor experimentale pentru Ebola (care a inclus arderea unor etape, lipsind datele pentru faza a doua), temerile cu privire la toxicitatea agenţilor terapeutici şi faptul că datele preliminare sugerează potenţial pentru reacţii adverse, Cox şi colab. al subliniază că aceste medicamente trebuie studiate într-un model al studiilor randomizate, astfel încât potenţialele efecte dăunătoare să fie depistate. Anumite inovaţii pot fi, însă, cuprinse în designul trialurilor pentru a grăbi procesul. De exemplu, dacă într-un studiu, după un timp, un medicament neomologat arată beneficii clare, acesta ar putea fi inclus în îngrijirea standard pentru toate grupurile de tratament. Studiile ar putea avea un singur grup de control, dar ar putea testa în paralel mai multe medicamente experimentale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe