Newsflash
Știri

Ebola: cea mai lungă sută de metri

de Alexandra NISTOROIU - ian. 22 2015
Ebola: cea mai lungă sută de metri
Liberia, ţara africană din centrul celei mai grave epidemii de Ebola din istorie, ar putea să scape complet de epidemie până în iunie, dacă 85% din pacienţii infectaţi vor avea parte de îngrijire medicală, au anunţat la începutul săptămânii cercetătorii de la Universitatea din Georgia şi de la Pennsylvania State University, printr-un articol publicat în PLOS Biology. Dacă se menţine tendinţa de îmbunătăţire a spitalizării şi oferire de îngrijire preventivă, sfârşitul epidemiei ar putea fi foarte aproape. Modelul folosit în articolul publicat la 13 ianuarie cuprinde factori precum localizarea infecţiei şi a tratamentului, dezvoltarea capacităţii spitaliceşti, adoptarea de practici sigure de înmormântare, numărul de profesionişti din domeniul medical infectaţi. Datele folosite au fost furnizate de ministerul sănătăţii din Liberia şi de OMS, pentru perioada 4 iulie–2 septembrie 2014. În această perioadă, la nivel naţional au fost adăugate în jur de 300 de paturi de spital şi măsurile sigure de înmormântare au început să fie răspândite la scară largă. Cercetătorii au şlefuit modelul în decembrie ca să cuprindă suplimentarea recentă a numărului de paturi.
Dacă vor reuşi să menţină rata de spitalizare la măcar 85%, liberienii pot pune capăt epidemiei până în iunie, spune John Drake, profesor asociat la Universitatea din Georgia, coordonatorul studiului. În Liberia, peste 3.500 de oameni au murit până acum din cauza febrei hemoragice Ebola.
La 13 ianuarie, numărul total de cazuri confirmate, probabile şi suspecte din cele trei ţări masiv afectate din Africa de Vest (Liberia, Sierra Leone şi Guineea) a ajuns la 21.296. Dintre acestea, 8.429 au fost fatale.

Forţe proaspete din China

China a anunţat că va creşte sprijinul acordat în combaterea epidemiei de Ebola din Africa, trimiţând încă 232 de profesionişti medicali din cadrul armatei chineze: 154 în Liberia şi 78 în Sierra Leone. Ei se vor alătura celor 43 de medici militari şi 35 de specialişti ai CDC-ului chinez care lucrează deja în Sierra Leone, unde au tratat 61 de pacienţi şi au format 1.600 de lucrători în domeniul sanitar dintre localnici. „Lupta cu Ebola nu este una regională, ci trebuie sprijinită global“, a declarat ministrul sănătăţii din China. Fără să fi avut niciun caz de Ebola, China a alocat deja 121 de milioane de dolari eforturilor de combatere a epidemiei. Echipele medicale chineze au o experienţă bogată cu bolile infecţioase, precum SARS sau gripa aviară.

Decizii de viaţă şi de moarte

Profesioniştii din domeniul medical care tratează femei însărcinate în ţările lovite de epidemia de Ebola trebuie să ia decizii de viaţă şi de moarte pentru pacienţii lor şi pentru ei înşişi. Lucrătorii din sănătate au foarte puţin timp să decidă dacă o femeie însărcinată cu complicaţii nu are Ebola şi poate beneficia de toate intervenţiile necesare, sau poate avea Ebola şi ar trebui să aibă parte doar de proceduri minimale, scriu experţii într-un articol publicat în BJOG, un jurnal internaţional de obstetrică şi ginecologie. Conform dr. Benjamin Black, specialist în obstetrică şi ginecologie, infrastructura proastă şi accesul limitat la servicii de laborator fac ca rezultatele analizelor pentru pacienţii suspecţi de Ebola să ajungă în mai mult de 24 de ore, timp în care femeia sau fătul pot muri. Personalul medical implicat în naşteri se confruntă cu un risc mai mare de infecţie deoarece sunt frecvent expuşi la cantităţi mari de lichide corporale.
Médecins Sans Frontières a deschis săptămâna trecută primul centru de îngrijire pentru femeile însărcinate în epidemia actuală de Ebola. Potrivit lor, rata de supravieţuire în rândul viitoarelor mame infectate cu virusul este aproape zero. „Carenţele la nivel de diagnostic şi strategiile contradictorii de tratament creează o dilemă etică pentru obstetrician în epidemia de Ebola“, scrie Black în comentariul care însoţeşte articolul. „Decizia de a pune o femeie sub carantină poate fi o decizie de viaţă sau moarte, atât pentru pacient, cât şi pentru lucrătorul sanitar.“ Din cauza stigmatului, a zvonurilor şi a temerilor ce înconjoară Ebola, femeile însărcinate aşteaptă adesea până ajung în stare critică şi abia atunci solicită tratament, ceea ce pune şi mai multă presiune asupra sistemului de prioritizare a pacienţilor.

Soldat întors din Africa, găsit mort

Un soldat american a fost găsit mort după ce s-a întors recent din Africa de Vest. În acest moment, autorităţile americane fac o serie de analize medicale pentru a verifica dacă există vreo legătură cu epidemia de Ebola. În acest punct, nu există niciun semn al infectării cu Ebola, dar testele medicale sunt necesare pentru a vedea dacă este în pericol comunitatea de la baza militară din Texas, unde soldatul a murit. Tânărul de 24 de ani lucrase în Africa de Vest, ajutând la construirea de spitale de campanie şi de spaţii de cazare pentru lucrătorii sanitari, scrie AFP.

Ultima sută de metri

În prima parte a lunii decembrie, preşedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, le-a cerut liberienilor să parcurgă împreună ultima sută de metri în reducerea numărului de cazuri de infecţie cu Ebola la zero. Această sută de metri va fi foarte lungă şi dificilă. Organizaţia mondială a sănătăţii a publicat zilele trecute un reportaj despre povestea a două sate care călătoresc în prezent pe această sută de metri.
Numărul cazurilor noi de Ebola în această ţară a scăzut dramatic în ultimele săptămâni. Acum, satele greu accesibile se află în prima linie de front în bătălia pentru reducerea epidemiei la zero infecţii. Ca să ajungi în satul Bomota din regiunea Bong, trebuie să mergi pe jos trei kilometri. Nu sunt drumuri în această zonă izolată a Liberiei, doar o alee îngustă care urcă şi coboară prin pădurea tropicală, traversând râuri şi pâraie, pe deasupra şi pe sub copaci căzuţi şi prin noroi gros. Coordonatorul de teren al OMS, Gebre Negash, şi colegii săi de la CDC au vizitat de curând acest sat, pentru a face un follow up. Când întreabă dacă a fost cineva bolnav de Ebola, două persoane ridică mâna.
„A început cu febră după ce o rudă a murit. Nu am atins corpul, dar am fost acolo. Eram aşa de slăbit că nu puteam face nimic. Apoi m-au dus la o unitate de tratament pentru Ebola şi, slavă Domnului, sunt bine acum“, povesteşte  James Yan. Phillip Jacob a fost infectat cu Ebola tot după ce a participat la o înmormântare. „În ziua când m-am îmbolnăvit, am plecat din sat. Astăzi am scăpat de boală“, spune ţinând în mână certificatul  primit de la unitatea de tratament din Bong. „Cum o să ştim când se va termina?“, întreabă unul dintre bătrânii satului. Patrick Moonan, epidemiolog la CDC, îi explică faptul că trebuie monitorizate timp de 21 de zile toate persoanele care au intrat în contact cu ultimul pacient, pentru a se asigura că niciunul nu a fost infectat cu Ebola. Nimeni nu are febră în sat. După ce au discutat cu localnicii, echipa CDC-OMS porneşte din nou pe aleea îngustă. Câteva zile mai târziu, primesc veşti cum că s-a încheiat perioada de monitorizare pentru toţi contacţii, astfel că Bomota a câştigat momentan lupta cu epidemia.
Victoria în Bomota este totuşi una fragilă. În Quewein, alt sat izolat din judeţul vecin, Grand Bassa, situaţia arată mai mult decât sumbru. Aici OMS, Ministerul Sănătăţii şi UNMEER „colaborează la realizarea unei anchete. Din nou, călătoria este lungă, traversând păduri dese şi râuri. La prânz, delegaţia ajunge în Quewein. Doi oameni au murit aici în aceeaşi dimineaţă. Un cadavru învelit într-un sac de plastic este aşternut pe pământ, până când oameni îmbrăcaţi în costume protectoare îl vor duce de-acolo. Reprezentanţii MSF, care au ajuns în sat în urmă cu patru zile, folosesc spray pentru a igieniza zona în care a fost plasat cadavrul. În Quewein au mai fost patru decese înainte de sosirea echipei MSF. În aceste cazuri nu au fost organizate înmormântări sigure. Din cauza negării şi a practicilor nesigure de înmormântare, această ultimă sută de metri s-ar putea dovedi foarte lungă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe