Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

DURERE ŞI SUFERINŢĂ

Viața Medicală
Prof. dr. Valeriu RUSU vineri, 9 aprilie 2010

   În mod surprinzător, cuvântul suferinţă lipseşte din dicţionarele medicale, chiar şi din cele cunoscute pe plan internaţional. Evident, acest paradox n-a trecut neobservat, dar încercările de a clarifica misterul s-au dovedit adesea fie simplificatoare, fie aducătoare de complicaţii. Aproape orice medic are o experienţă în materie de durere şi suferinţă, semnificativă după o perioadă de practică, iar cu trecerea timpului se adaugă durerea şi suferinţa proprii. (...)

 

    În condiţiile anomiei sociale actuale, al colapsului (sau, de ce nu, prăbuşirii, ţinând seama de etimologia lat. – collapsus = prăbuşit) pseudo-sistemului medical autohton, al desconsiderării personalului medico-sanitar, educaţia precară şi mass-media fiind cauze majore (pacienţi agresivi, care cred că drepturile lor înseamnă proferarea de injurii, culminând cu afectarea integrităţii fizice şi chiar cu crime, fără nicio reacţie semnificativă din partea autorităţilor, dar şi a pacienţilor cu bun-simţ). Ştirea zilei: scriu şi îl aud la radio pe preşedintele ţării declarând că 40% din diagnosticele medicale din România sunt greşite! Şi mă mir de ce recrutorii germani prezintă medicilor români, la Cluj-Napoca, o ofertă de 2.000 de posturi… Nu e zadarnică oare, acum, tema asupra căreia trebuie să mă concentrez? Există sociologi care susţin că, oricât de concentrat ai fi, realitatea imediată te poate „înhăţa“ şi atunci aluneci în magma mizerabilă. O astfel de alternativă nu mă priveşte, astfel încât voi continua, nu impasibil, ci doar concentrându-mă asupra unor elemente interesante pentru corpul medical, cu privire la durere şi suferinţă. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.


  

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC