Newsflash
Știri

DSU: precizări privind problemele tehnice vehiculate, la Unitățile Mobile de Terapie Intensivă

de L. Budin - apr. 13 2021
DSU: precizări privind problemele tehnice vehiculate, la Unitățile Mobile de Terapie Intensivă

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) face câteva precizări, ca urmare a informațiilor vehiculate în presă, privind probleme tehnice la cele cinci Unități Mobile de Terapie Intensivă din țară.

Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă au scopul de a oferi un suport rapid, eficient și punctual acolo unde se identifică „o nevoie acută de susținere a secțiilor de terapie intensivă existente” - când creșterea bruscă a numărului de cazuri depășește resursele respectivei unități, spune DSU.

Aceste unități „cresc reziliența sistemului național de urgență și sunt parte din rezerva națională de protecție civilă”, putând fi operaționalizate în orice situație de urgență - cutremur, pandemie, accidente colective și dezastre.

Având experiența celorlalte state puternic afectate în primul val de coronavirus și anticipând presiunea care ar fi putut plana pe întregul sistem sanitar, cu sprijinul Fundației pentru SMURD și al societății civile au fost achiziționate cinci Unități Mobile de Terapie Intensivă (UTIM) – în ideea de a  se oferi o alternativă viabilă, când capacitatea de internare pe Secțiile obișnuite de ATI atinge capacitatea maximă, arată DSU.

Sistem de climatizare defect

Referitor la afirmațiile conform cărora „au fost identificate mai multe probleme tehnice al TIR-urilor de ATI”, DSU spune că, de la momentul operaționalizării acestora și până-n prezent au fost identificate defecțiuni la sistemul de climatizare. Un TIR a fost trimis în Turcia, la firma producătoare, în scopul remedierii avariei, iar pentru alte trei unități, firma producătoare a trimis specialiști în țară.

„Facem prezicerea că toate Unitățile  Mobile sunt în garanție”, se spune în comunicat. Problema tehnică a TIR-ului ajuns în Turcia a fost remediată, Unitatea urmând să sosească în țară în zilele următoare și să fie operaționalizată

Mai mult, pentru ca cele cinci Unități Mobile să funcționeze în condiții optime la temperaturi extreme de iarnă, cu valori negative, firma producatoare a instalat panouri suplimentare de izolație, pe «burta» fiecărui TIR”, precizează DSU.

Infiltrări prin tavan

O altă problemă a fost semnalată într-un alt TIR – infiltrări ale apei, cauzate de aversele abundente.

Această situație a apărut ca urmare a executării unor manevre nepotrivite la momentul colantării acestuia, de către o firmă specializată în acest sens”, spun cei de la DSU.

Problema a fost rezolvată de specialiștii firmei producătoare: era vorba de fisuri la garniturile de îmbinare ale elementelor, din tavanul camerelor laterale.

Alarmă falsă

Referitor la situația petrecută la Institutul Marius Nasta, unde a fost anunțat un incendiu în cadrul TIR-ului operaționalizat în curtea spitalului, în raportul efectuat de firma care asigură mentenanța se arată că instalația electrică și celelalte componente ale sistemului de climatizare nu au prezentat urme de incendiu și nu au fost evidențiate probleme tehnice. Sistemul a funcționat în condiții optime, „aceste aspecte sustinând afirmația conform căreia incidentul anunțat la 112 a fost o alarmă falsă”, mai arată DSU.

Referitor la schimbarea instalației de oxigen, construită de către spital pentru racordarea unității mobile la stocatorul Institutului Victor Babeș, DSU precizează că (...) țevile conductoare de oxigen nu au fost schimbate din cauza identificării unor probleme, ci „în scopul unei bune și sigure funcționalități a Unității”.

Sute de beneficiari

La acest moment, în afara de Unitatea Mobilă din cadrul Institutului Victor Babeș care a fost sigiliată pentru continuarea anchetei aflate pe rol și în afară de Unitatea Mobilă care urmează să ajungă în țară, un UTIM este operaționalizat în Iași, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” iar altele două în București, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, respectiv Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan”.

Peste 700 de pacienți au beneficiat de existența acestor Unități de Terapie Intensivă Mobilă și a asistenței medicale de urgență, arată DSU.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe