Newsflash
Știri

DSP dorește prezența medicilor de familie în taberele de refugiați

de Dorina Novac - mar. 1 2022
DSP dorește prezența medicilor de familie în taberele de refugiați

Federația medicilor de familie a transmis o sesizare ministrului Sănătății privind solicitările DSP pentru prezența obligatorie a medicilor de familie în taberele de refugiați pentru triaj epidemiologic.

medici de familie

„Vă aducem la cunoștință pe această cale că medicii de familie sunt profesioniști în domeniul sănătății cu o înaltă calificare și o îndelungată experiență medicală, suprasolicitați de activitatea medicală curentă din asistența medicală primară – fie că vorbim despre cabinetele de medicina familiei sau centrele de permanență. Peste 4000 de medici de familie sunt implicați și în activitatea de testare SARS-CoV-2 în cabinete, peste 3000 în activitatea de vaccinare contra covid-19 în cabinete și centre de vaccinare”, au precizat, într-un document, reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Potrivit FNPMF, mai mult de două treimi din totalul medicilor de familie au și activitate de vaccinare în cadrul Programului Național de Imunizare.

De asemenea, un număr important de medici de familie sunt implicați și în programe de screening și alte programe și proiecte derulate de INSP, DSP județene și alte instituții medicale și universitare sau ONG-uri.

Nu în ultimul rând, un număr important de medici de familie sunt cadre didactice sau instructori-formatori de medicina familiei și pregătesc studenți și medici rezidenți în cabinetele proprii sau predau cursuri și supervizează stagiile de practică ale elevilor din școlile postliceale sanitare.

„Triajul epidemiologic, așa cum ne este tuturor bine cunoscut, este o metodă activă de supraveghere a stării de sănătate, care se efectuează prin: anamneză succinta, termometrizare, examen clinic al cavității bucofaringiene, examen clinic al tegumentelor şi mucoaselor. Această activitate poate fi realizată nu doar de medici și alt personal medical specializat, ci și de voluntari cu o minimă pregătire medicală, cum ar fi studenți la medicină, elevi din liceele sanitare și școlile postliceale sanitare, coordonat de personalul medical bugetar din sistemul medical civil și militar. Taberele de refugiați se află în coordonarea Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Imigrări, și beneficiază de sprijin din partea unor organizații cum ar fi Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății – România, UNICEF, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați în România. Unii medici de familie români deja sunt voluntari în aceste organizații. Având în vedere toate cele de mai sus, vă solicităm să transmiteți Direcțiilor de Sănătate Publică instrucțiuni adecvate privind personalul medical care poate fi desemnat pentru asigurarea triajului epidemiologic în taberele de refugiați”, se mai arată în document.

Reprezentanții FNPMF au subliniat că medicii de familie nu pot părăsi cabinetele și milioanele de pacienți bolnavi pentru care reprezintă singura sursă de servicii medicale pentru a face triaj în taberele de refugiați, însă cea mai mare parte a medicilor de familie oferă deja servicii medicale gratuite refugiaților în cabinete și s-au implicat în mod voluntar în eforturile umanitare pentru Ucraina.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe