Newsflash
Știri

DSP Alba: 50 de nuntași cu toxiinfecție alimentară de la ecleruri „la pachet”

de L. Budin - sept. 9 2022
DSP Alba: 50 de nuntași cu toxiinfecție alimentară de la ecleruri „la pachet”

Numărul persoanelor care au suferit toxiinfecţii alimentare după ce au mâncat ecleruri oferite la pachet, la finalul unei nunţi care a avut loc în Cetatea de Baltă, este în creştere, anunță DSP Alba.

Numărul celor cu toxiinfecție alimentară a crescut de la 38 de cazuri, joi dimineaţa, la 50 în cursul serii, respectiv de la 21 nuntași internaţi la 34. Printre cei spitalizaţi se numără şi 7 copii, arată reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, citați de Agerpres. Persoanele acuză vărsături, scaune diareice multiple, febră, astenie fizică şi dureri musculare. O persoană a fost internată cu infecţie renală acută.

ecler-salmonella

S-a constatat prezenţa Salmonella spp. în probele recoltate de la mai mulți pacienţi, precum şi în proba luată de la persoana care a preparat, porţionat şi ambalat prăjiturile -  administratorul unui laborator de cofetărie. Totodată, o probă luată de pe mâna cofetarului arată prezenţa stafilococului coagulazopozitiv şi a stafilococului hemolitic.

Probele de mediu recoltate de la laboratorul de cofetărie arată că, din 9 teste de sanitaţie de pe suprafeţe de lucru şi utilaje, 2 probe depăşesc limita admisă pentru microorganisme aerobe mezofile (de pe cântar şi frigider materie primă), 2 probe sunt peste valoarea admisă pentru enterobacteriaceae (tavă prăjitură şi planşetă), iar o probă prezintă bacterii coliforme.

DSP Alba a considerat eclerul ca fiind alimentul incriminat. Fiindcă existau comenzi luate pentru evenimente care se desfăşoară la sfârşitul acestei săptămâni, DSP Alba a considerat „un risc pentru sănătatea publică funcţionarea în continuare a laboratorului de cofetărie”, activitatea acestuia fiind suspendată temporar.

26 de preșcolari din Carei au ajuns la spital cu probleme digestive

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe