Newsflash
Știri

Drum bun, domnule profesor Nanulescu!

de Dr. Ana MIHAI - dec. 19 2019
Drum bun, domnule profesor Nanulescu!

S-a stins din viață profesorul Mircea Nanulescu, fost președinte al Secțiunii de Pneumologie Pediatrică a Societății Române de Pneumologie și fost vicepreședinte al Societății Române de Pediatrie.

Născut în 1940, la Constanța, absolvent al Facultății de Pediatrie din cadrul UMF „Carol Davila”, București, profesorul Nanulescu a condus timp de 15 ani Clinica de Pediatrie III Cluj-Napoca, îndrăgostit de căldura și de respectul reciproc pe care le-a găsit în această parte a țării.

Și-a condus activitatea după motto-ului profesorului Iuliu Haţieganu, întemeietorul şcolii medicale clujene: „Medicina este ştiinţă şi conştiinţă”, spunea într-un interviu acordat la începutul anului trecut pentru MedicHub.

prof_dr_nanulescu_4629_1070_90_bigger

Profesorul Nanulescu a introdus în practică și a perfecționat o serie de metode și tehnici de diagnostic și tratament, precum ventilația artificială prelungită la sugar, intubația traheală prelungită în laringitele obstructive, aerosoloterapia cu presiune intermitent pozitivă, cateterizarea percutană a jugularei interne, puncția-biopsie renală, puncția-biopsie hepatică.

A contribuit la proiectarea și experimentarea unor tehnici de monitorizare și tratament: oximetru transcutanat, aparat pentru monitorizarea respirației nou-născutului, umidificator pentru oxigen. În 1998 a organizat Colegiul de Asistenți Medicali din cadrul UMF Cluj-Napoca, al cărui director a fost până în 2005.

A coordonat studii epidemiologice și programe de sănătate, precum „Programul pentru Descurajarea Fumatului la Școlari” (1998).

Conf. dr. Mihai Craiu, Spitalul Virtual pentru Copii: „S-a stins un excepțional pediatru al României. Domnul Profesor Mircea Nanulescu este părintele Protocoalelor de Diagnostic și Tratament în Pediatrie. A fost un mare vizionar și a anticipat nevoia de reglementare unitară a abordării copilului bolnav. Domnia sa a implementat, în țara noastră, medicina bazată pe dovezi, fiind primul expert pe care l-am auzit vorbind despre nevoia de a proteja pacientul, în speță copilul, de fake-news și de lipsa competenței profesionale cu ajutorul Ghidurilor de Practică și al Protocoalelor. Drum bun printre îngeri, domnule Profesor!”

Condoleanțe familiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe