Newsflash
Știri

Dragoș Damian: „Al doilea val de coronavirus va duce la o catastrofă sanitară”

de Cristina GHIOCA - iul. 3 2020
Dragoș Damian: „Al doilea val de coronavirus  va duce la o catastrofă sanitară”

Patru din zece români nu utilizează mască în spaţii publice închise sau o utilizează greșit, a atras atenţia dr. Dragoș Damian, director executiv PRIMER.

pneumoMedicul a subliniat că, în lipsa unui tratament, un al doilea val de COVID-19 va duce la o catastrofă sanitară și la colapsul economiei. În acest context, directorul executiv PRIMER amintește că distanţarea fizică și portul măștii rămân singurele mijloace eficiente pentru a evita un dezastru.

Datele unei cercetări recente arată că numai 2 din 10 români sunt atenţi la menţinerea distanţării individuale de minimum 1,5 metri.

„În condiţiile în care [intervalul de timp până la] punerea pe piaţă a unui medicament eficient și sigur sau a unui vaccin care să prevină boala se va prelungi până spre sfârșitul anului, responsabilitatea individuală este primordială”, a punctat dr. Dragoș Damian.

El a subliniat că experienţa acumulată de cercetători în ultimele șase luni arată că SARS-CoV-2este un virus extrem de contagios care suferă mutaţii, se răspândește rapid în comunitate și face ravagii însemnate, 5 oameni din 100 de infectaţi mor, iar alţi 5 rămân cu sechele.

De aceea, masca, distanţarea fizică, spălarea mâinilor și dezinfectarea rămân cele mai bune metode de prevenire a infectării cu noul coronavirus, a adăugat directorul executiv PRIMER.

La rândul său, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a făcut un apel la populaţie să fie responsabilă și să respecte regulile generale de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2.

„Din observaţiile noastre am concluzionat că populaţia respectă din ce în ce mai puţin recomandările privind conduita socială responsabilă.
Tragem un nou semnal de alarmă prin care să-i spunem populaţiei că trebuie să se protejeze în continuare”, se arată într-un comunicat emis de Biroul Executiv al SNMF.

Medicii de familie amin­tesc că virusul poate fi răspândit de persoane aparent sănătoase, de aceea respectarea măsurilor de prevenţie este
esenţială.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe