Newsflash
Știri

Dr. Tudor Ciuhodaru: România va putea beneficia de teste rapide cu finanțare europeană

de Dorina Novac - oct. 29 2020
Dr. Tudor Ciuhodaru: România va putea beneficia de teste rapide cu finanțare europeană

Medicul Tudor Ciuhodaru susține că România va beneficia de teste rapide pentru coronavirus cu finanțare europeană. Astfel, între 15 și 22 de milioane de teste rapide vor fi disponibile.

Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iași, a anunțat pe pagina sa Facebook că este vorba despre Programul de Testare Extinsă, prin intermediul căruia se va putea face testare în masă.

tudor ciuhodaru
Sursă imagine: Tudor Ciuhodaru/ Facebook

 

„Programul de Testare Extinsă (gratuită, inclusiv a celor fără simptome) pe care l-am susținut încă din martie (și) în Parlamentul European a primit sprijin la nivel european. 15-22 de milioane de teste vor fi disponibile pentru depistarea rapidă a cazurilor de coronavirus și scăderea răspândirii virusului. Testele rapide pot face diferența (ieftine, ușor de făcut în număr mare, rezultat în 15 minute) și schimbarea urgentă a definiției de caz”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.

Potrivit medicului, Uniunea Europeană a aprobat alocarea sumei de 100 de milioane de euro pentru aceste teste.

„Pe termen scurt: această măsură va acoperi nevoile noastre imediate. Pe termen mediu: în paralel se poate lansa o achiziție comună ce va permite statelor membre să aibă acces singure la aceste teste. Reprezintă un ajutor major pentru a încetini răspândirea virusului”, a adăugat Tudor Ciuhodaru.

Acesta a mai subliniat că toate țările care au avut succes în combaterea pandemiei au aplicat două lucruri simple: testare + izolare.

„Sunt 2 măsuri clare și urgente: identificarea și izolarea fiecărui caz (ancheta epidemiologică și testare extinsă) și creșterea numărului de teste (schimbarea definiției de caz)”, a conchis medicul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe