Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Tudor Ciuhodaru: În continuare testăm puțin și prost

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 13 august 2020, ora 15:32

Medicul Tudor Ciuhodaru susține că testarea extinsă gratuită a contacților și a celor expuși, chiar asimptomatici, printr-un program național este sigura opțiune sănătoasă, dublată de izolare, pentru întreruperea transmiterii virusului SARS-CoV-2.

Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iași, a scris într-o postare pe Facebook că strategia actuală a României este una „eșuată”. Potrivit lui, o demonstrează noile recorduri de infectări cu noul coronavirus.

strategie anti covid
Sursă imagine: Tudor Ciuhodaru/ Facebook

 

„Strategia actuală este eșuată. O dovedesc noile recorduri de infectări cu coronavirus. (...) O testare extinsă gratuită (așa cum tot propun dar nimeni nu aude, așa cum fac toate țările ce au succes în controlul pandemiei) dublată de izolare (voluntară! la domiciliu) și anchete epidemiologice prompte ar duce la întreruperea tuturor lanțurilor epidemiologice și adio măsuri milițienești dar nu se vrea”, a scris dr. Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Printre motivele pentru care medicul Tudor Ciuhodaru susține introducerea unui Program Național de Testare Extinsă Gratuită de care să beneficieze toți românii se numără acela că cele mai multe cazuri provin din focare cu risc crescut de transmitere a infecției.

Acesta mai spune că în continuare testăm puțin și prost și că valorile utile ar trebui să depășească 0,1% din populație în fiecare zi (minim 20.000).

„Asimptomaticii sunt excluși de la testare, testarea extinsă e blocată. Testăm doar în zone vulnerabile cu risc epidemiologic crescut (spitale, cămine pentru vârstnici, persoane instituționalizate, copii cu dezabilități) unde numărul de cazuri e mult mai mare decât în populația generală”, a explicat medicul.

Medicul Ciuhodaru a adăugat că la noi testele sunt extrem de scumpe și extrem de greu de accesat.

Dr. Tudor Ciuhodaru  a mai precizat că toate țările care au avut succes în combaterea pandemiei au aplicat două lucruri simple: testare + izolare.

„Concret sunt 2 măsuri clare și urgente: identificarea și izolarea fiecărui caz (ancheta epidemiologică și testare extinsă) și creșterea numărului de teste! Se poate începe cu toți cei expuși (personal medical în primul rând, polițiști, jandarmi, cei din hipermarket, vamă, aeroport, gară, șoferii din mijloacele de transport în comun) și a tuturor contactelor cazurilor confirmate. E suficient ca aceste teste să fie decontate de CAS”, a conchis medicul.

Etichete: Tudor Ciuhodaru anchete epidemiologice infectie cu noul coronavirus teste izolare

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.