Newsflash
Știri

Dr. Sylvia Hoișie, „mama Polidinului”, a trecut în eternitate

de L. Budin - mai 25 2022
Dr. Sylvia Hoișie, „mama Polidinului”, a trecut în eternitate

Comunitatea Evreilor din Iași anunță dispariția dr. Sylvia Hoișie, la vârsta de 94 de ani - unul dintre medicii din echipa ieşeană care a cercetat, testat şi lansat Polidinul.

Comunitatea Evreilor din Iași anunță trecerea în eternitate a dr. Sylvia Hoișie, se arată pe pagina de Facebook a Federației Comunităților Evreiești din România.

sylvia-hoisie1
Sursă foto: Facebook Institutul de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

 

Om de o mare sensibilitate, profesionistă desăvârșită, fiind una dintre personalitățile care au inventat celebrul Polidin, leac ce a salvat multe vieți. Supraviețuitoare a iadului din Transnistria, a reușit să lupte cu foametea și mizeria, împărtășind lumii întregi acele orori”, se subliniază în postare.

Comunitatea anunță că slujba de înmormântare va avea loc vineri, 27 mai, ora 11.00, la Cimitirul Evreiesc din Iași.

Să îi fie memoria binecuvântată! Baruch Dayan Ha Emet!”, se mai arată în postare.

„Medicul cercetător Sylvia Hoișie a plecat în veșnicie”, anunță, pe pagina de Facebook, și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Născută la 24 iunie 1927, la Câmpulung-Moldovenesc, medicul cercetător Sylvia Hoișie rămâne în memoria noastră și în istoria medicinei românești drept inventatoarea Polidinului.

Cunoscută, drept «mama» acestui produs unic, marca Institutul „Cantacuzino”, Sylvia Hoișie și-a dedicat, mai bine de jumătate din viață, activității de cercetare aplicată în domeniul sănătății publice din România. 

După ce a absolvit Facultatea de Medicină din Iași, specialitatea Igienă, și și-a susținut examenele finale, a fost repartizată la Institutul „Cantacuzino” din Iași, înființat în anul 1953, ca o secţie a celui de la Bucureşti. Acolo l-a avut îndrumător pe bacteriologul Petre Condrea, profesor la Facultatea de Medicină din Iaşi şi fost elev al profesorului Ion Cantacuzino - fondatorul institutului de seruri și vaccinuri care îi poartă numele.

Inspirați din alte țări, precum, Franţa, Germania, Elveţia şi Polonia, unde se foloseau preparate imunostimulatoare (...) pentru ca organismul să poată lupta împotriva infecţiilor bacteriene, s-au început cercetările și la noi, atât la Iași, cât și la București, pentru fabricarea unui produs asemănător, la care s-au folosit doar ingrediente româneşti. (...) S-a reușit, după 6 ani de muncă, obținerea produsului propus, respectiv Polidinul”, se mai arată în postare.

Producția a demarat greu, pentru că nu exista aparatura necesară, iar introducerea substanței în fiole se făcea manual.

Apoi, în anii ’70, s-au folosit maşini de fiolat şi aparatură, astfel că (...) în anii 1998-2000 se produceau cam 15 milioane de fiole pe an. (...) Alte preparate obţinute la Iaşi, de către echipa Sylviei Hoișie au fost: Bronhodin, Aerodin, IBC 10, Orostim, Zoodin (pentru animale)”, se mai spune în postare.

Reprezentanții Institutului „Cantacuzino” subliniază faptul că, după ieșirea la pensie, în 2003, dr. Hoișie a continuat să lucreze, pe bază de voluntariat, „continuând să îndrume și să împărtășească din bogata sa expriență profesională și din înțelepciunea omului dedicat”.  

Mereu distinsă în gesturi și în cuvinte, plăsmuind mesaje frumoase venite din suflet, ne-a etalat maniera etică în care s-a format, a muncit și trăit, valori transmise prin generații de profesorul Ion Cantacuzino. Prin realizările sale, doamna doctor Sylvia Hoișie face parte din galeria personalităților care au marcat istoria Institutului «Cantacuzino»”.

Cercetătorii din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au în desfășurare un proiect privind un imunomodulator de tip Polidin. Se urmărește punerea acestuia pe piață cât mai curând, „astfel ca munca depusă de echipa medicului Sylvia Hoișie să dăinuie, ca un arc peste timp ce îmbrățișează generații întregi, sub jurământul lui Hypocrate și dragostea de neam”.  

Povestea doctoriţei Sylvia Hoişie a fost legată și de experienţa amară Holocaustului, după cum mărturisea ea însăși, într-un interviu pentru MedicHub. Cu acea ocazie, doctorița a relatat și despre experiența trecerii sale prin pandemie, exprimându-și convingerea că vaccinul e calea cea mai eficientă de luptă împotriva SARS-CoV-2.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe