Newsflash
Știri

Dr. Șerban Damian: ce spun studiile despre băuturile energizante

de L. Budin - iun. 16 2021
Dr. Șerban Damian: ce spun studiile despre băuturile energizante

Pe baza cercetării efectelor antagonice ale cofeinei și taurinei, specialiștii EFSA au ajuns la concluzia că, dacă există interacțiuni la nivel cardiovascular între cele două substanțe, taurina ar putea reduce efectele cofeinei.

Băuturile energizante sunt controversate, atât prin prisma aportului de cofeină, prin efectul stimulator al taurinei, cât și prin rezultatul interacțiunii dintre cele două substanțe. Șerban Damian, doctor specializat în nutriție sportivă, dezvăluie concluziile studiilor în domeniu.

bautura-energizanta

Cosumul exagerat

O băutură energizantă conține practic o cantitate de cofeină asemănătoare celei dintr-o cafea espresso sau din două cești de ceai negru sau verde.

Cred că trebuie să fim conștienți că, și în cazul băuturilor energizante, ca și în cazul celor mai multe alimente pe care le consumăm, nu cofeina este cea care ne face rău, ci consumul exagerat. Un adult sănătos poate consuma în siguranță 400 mg de cofeină pe zi, echivalentul a cinci băuturi energizante la 250 ml”, a declarat Șerban Damian, doctor specializat în nutriție sportivă.

Combinația cofeină-taurină

O băutură energizantă conține aproape 90% apă, restul reprezentând zahăr granulat, cofeină (32 mg de cofeină /100 ml produs), taurină (400 mg /100 ml) și vitaminele din complexul B (B3 – niacină, B5 – acid pantotenic, B6 – piridoxină, B2 – riboflavină și B12 – cobalamină), se arată într-un comunicat. Acestora li se adaugă doi aminoacizi esențiali (carnitină și L-arginină), precum și acid citric, aromă de caramel și regulator de aciditate.

Un alt ingredient controversat este taurina.

Taurina este un acid organic prezent în secreția biliară care, împreună cu acid colic, formează acidul taurocolic -  acesta fiind produs de organismul uman mai ales în mușchi, creier, inimă și sânge. O persoană cu o greutate de 70 kg are în mod normal aproximativ 70 de grame de taurină distribuită în întregul corp, adică de 70 de ori mai multă decât se găsește într-o băutură energizantă”, a explicat Șerban Damian.

Cofeina exercită efecte stimulatoare asupra sistemului nervos central și, deși taurina acționează în general ca un neuromodulator inhibitor, posibilitatea existenței unor efecte stimulatoare ale cofeinei și taurinei asupra SNC nu a fost exclusă de oamenii de știință.

continut-cofeina

Test în două etape

În 2013 a fost realizat un test, în două etape, pe 19 subiecți sănătoși, care au primit, pe rând, o doză cu băutură sportivă controlată, fără cofeină sau taurină (1.000 ml), o băutura sportivă cu taurină (4.000 mg), o băutura sportivă cu cofeină (320 mg) și o băutură energizantă (4.000 mg de taurină, 320 mg de cafeină și 240 mg de acid glucuronic, un derivat din glucoză). A doua etapă de testare a fost efectuată pe aceiași subiecți, de data aceasta cu o doză de 750 ml, din aceleași băuturi.

În urma rezultatelor raportate pentru ambele testări, s-a observat o creștere semnificativă a presiunii sistolice (arteriale) în urma consumului băuturii sportive cu cofeină pentru ambele teste, mai mică în cazul băuturii sportive controlate și a celei cu taurină. În cazul băuturii energizante nu au existat diferențe semnificative între cele două testări.

Pe baza studierii efectele antagonice ale cofeinei și taurinei asupra sistemului cardiovascular, cercetătorii au ajuns la concluzia (Scientific Opinion on the Safety of Caffeine, 2015 -Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) că taurina ar putea reduce efectele cofeinei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe