Newsflash
Știri

Dr. Sandra Alexiu: Experții OMS au schimbat recomandarea de dozare pentru vaccinul HPV

de Florentina Ionescu - ian. 6 2023
Dr. Sandra Alexiu: Experții OMS au schimbat recomandarea de dozare pentru vaccinul HPV

Medicul de familie Sandra Alexiu amintește că încă din luna aprilie a anului 2022 în mediile internaționale se vorbește despre vaccinurile împotriva HPV și recomandările acestora.

Dr. Sandra Alexiu este președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov și membru în Grupul de Vaccinologie al SNMF (Societatea Națională de Medicina Familiei). 

document OMS vaccinare anti hpv
Sursa aici

 

La finalul lunii decembrie a anului care tocmai s-a încheiat, medicul a scris pe pagina sa oficială de Facebook despre un subiect extrem de important. 

sandra alexiu facebook

„De mai bine de o săptămână, comitetul de experți al OMS (SAGE) a schimbat recomandarea de dozare pentru vaccinarea anti HPV. Vorbim de un vaccin licențiat încă din 2006, care a schimbat perspectivele privind mai multe tipuri de cancere și care acum permite îndeplinirea visului eradicării... E un pas imens înainte pentru țări sărace cu incidență mare a diferitelor forme de cancer determinat de virusul papilloma. O recomandare cât mai rapidă a Comitetului național de Vaccinologie ar permite dublarea numărului de persoane care poate beneficia de această vaccinare, iar cel mai bun lucru ar fi extinderea vaccinării ȘI LA BĂIEȚI«recomandarea unei singure doze la fete și băieți intre 9 și 20 de ani pare a fi suficientă»”, a scris dr. Sandra Alexiu pe o rețea socială, atașând și linkul de pe site-ul OMS referitor la vaccinurile împotriva HPV. 

Aceasta face referire la o mențiune de la pagina 26 a documentului OMS, potrivit căreia poate fi folosită ca alternativă o singură doza de vaccin anti-HPV. 

„Alternative single-dose schedule. As an off-label option, a single-dose schedule can be used in girls and boys aged 9–20 years.” - În traducere, înseamnă că vaccinul împotriva HPV poate fi folosit ca opțiune off-label, ca doză unică la fetele și băieții cu vârste cuprinse între 9 și 20 de ani.  

dozare vaccin hpv sursa oms

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe