Newsflash
Știri

Dr. Raed Arafat a demisionat de la MS

de Dr. Al. TRIFAN - ian. 17 2012
Dr. Raed Arafat a demisionat de la MS
   Marţi, 10 ianuarie 2012, dl conf. dr. Ladislau Rittli, ministrul sănătăţii, a anunţat că dl dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în MS, şi-a înaintat demisia. Temporar, de problemele de asistenţă medicală de urgenţă se va ocupa dl dr. Tudor Ciuhodaru, în calitate de consilier al ministrului. Imediat după acest anunţ, dl dr. Raed Arafat s-a prezentat în faţa presei, motivându-şi demisia.
   Argumentele dsale se axează pe reglementările asistenţei medicale de urgenţă prevăzute în proiectul de lege dat publicităţii recent. În prezent, parteneriatul dintre SMURD şi Ministerul Administraţiei şi Internelor funcţionează unitar. După părerea fostului subsecretar de stat, noile propuneri legislative vor rupe sistemul în bucăţi, şi nu va mai exista diferenţierea dintre public şi privat, ci doar un nedorit sistem concurenţial.
    Au fost contrazise afirmaţiile celor care au susţinut că statul nu ştie pe ce se cheltuiesc fondurile. Asistenţa tip SMURD nu consumă decât 1,5% din cheltuielile pentru unităţile de primiri urgenţe (UPU). Actualul sistem integrat va fi afectat în condiţiile în care primul ajutor este datoria statului şi dreptul cetăţeanului, dar intervin interese comerciale. Dl dr. Raed Arafat a adus la cunoştinţă faptul că actualul sistem de urgenţă organizat la noi este preluat din ţări avansate, stârnind aprecieri favorabile din partea celor care lucrează de mai multă vreme în sistem. Dsa a lansat întrebarea retorică „De ce să modificăm ceea ce merge bine?“ sau, cu alte cuvinte, „De ce să reparăm ceea ce nu este stricat?“.
   Se pare că sistemul de asistenţă medicală de urgenţă implementat până acum este considerat un etalon pentru ţările din regiune şi că există recomandări ale forurilor europene ca, dată fiind eficienţa sa dovedită, organizarea transportului urgenţelor să nu fie modificată.
   În condiţiile în care răspunsul prompt la solicitarea unui pacient în urgenţă medicală este o datorie imperativă a doctorului sau asistentei, aspectul comercial mai are pe unde să se insinueze? Oare nu toate se pot privatiza în medicină, mai puţin ajutorul de urgenţă în îmbolnăviri sau accidente?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe