Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu: vaccinați-vă anti COVID dacă aveți un copil cu probleme de sănătate

de Florentina Ionescu - nov. 1 2021
Dr. Mihai Craiu: vaccinați-vă anti COVID dacă aveți un copil cu probleme de sănătate

Potrivit unui articol recent din revista „Pediatrics”, citat de conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, vârsta este un factor decisiv pentru anticiparea riscului de COVID-19 și se observă un risc diferit la copiii sub 2 ani față de cei cu vârstă mai mare.

Medicul pediatru Mihai Craiu a amintit de acest studiu pe pagina sa oficială de Facebook, intitulată Spitalul Virtual pentru Copii, și a oferit mai multe informații extrem de importante pentru părinții copiilor cu probleme de sănătate ori cei ai copiilor de vârstă școlară care sunt obezi ori diagnosticați cu diabet zaharat. 

copil bolnav risc covid explicatii mihai craiu medic
Foto: https://www.rawpixel.com/image/259447/little-girl-patient

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” a citat, într-o postare pe Facebook, un studiu publicat în „Pediatrics”, jurnalul oficial al Academiei Americane de Pediatrie.

„Saptămâna trecută au început să se acumuleze în România cazurile grave de maladie COVID-19 la copil. Acest fapt se întâmplă la toate nivelele unde sunt evaluați și tratați copiii, de la medicul de familie, până în sectiile de Terapie Intensivă Pediatrică. Putem să ne speriem, putem să negăm faptul sau am putea să utilizăm constructiv informația”, a subliniat medicul pe pagina oficială menționată anterior.

Academia Americană de Pediatrie, spune dr. Mihai Craiu, a publicat recent rezultatele supravegherii comunitare a copiilor spitalizați cu infecție SARS-CoV-2, în rețeaua de spitale inclusă în COVID-NET, din Statele Unite ale Americii. Astfel, arată el, sunt analizate datele a 3.106 copii cu infecție confirmată, internați în 250 de spitale din 14 state în SUA.

„30% din copiii spitalizați au avut forme grave de boală și au necesitat îngrijiri speciale sau ventilație mecanică în secții ATI. În mod tragic 0.5% din acești copii spitalizați (adică 12 în total) au evoluat fatal”, a explicat medicul pediatru.

Totodată, el și-a pus câteva întrebări și a detaliat pe aceeași rețea socială care au fost concluziile studiului din „Pediatrics”: Care sunt acei copii care au risc de formă gravă de boală? Care sunt aceia care ar putea ajunge în secții ATI pediatrice?

„Concluziile studiului citat sunt: 1. Vârsta este un factor decisiv pentru anticiparea riscului. Se observă un risc diferit la copiii sub 2 ani față de cei cu vârstă mai mare. 2. La cei sub 2 ani crește semnificativ riscul de formă gravă, dacă acești copii au boli pulmonare cronice, boli neurologice, boli cardiovasculare, dacă au fost prematuri și dacă au anomalii ale căilor aeriene. 3. La cei peste 2 ani riscul de formă severă este mai mare la acei copii ce au nutriție pe sondă (în principiu copii cu handicap grav ce au dificultăți majore la mestecat și înghițit), la copiii obezi sau la cei cu diabet. 4. Formele severe de maladie COVID-19 apar rar, la 12/100.000 persoane și sunt mai des întâlnite la sugar și la copiii de etnie hispanică sau africană (în SUA)”.

Mesajul pe care părinții trebuie să îl ia acasă, conchide dr. Mihai Craiu, este următorul:

„dacă există în familie un copil mic cu probleme de sănătate sau un școlar diabetic sau obez ar fi prudent să vă vaccinați. Nu pentru voi, dacă nu credeți în vaccin. Pentru copil!”.


Notă autor:

Sursa foto: https://www.rawpixel.com/image/259447/little-girl-patient

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe