Newsflash
Știri

Dr. Marius Geantă: De ce este important un sistem de supraveghere genomică

de Florentina Ionescu - feb. 3 2022
Dr. Marius Geantă: De ce este important un sistem de supraveghere genomică

Cofondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă explică în contextul epidemiologic actual de ce este important un sistem de supraveghere genomică referitor la varianta Omicron a SARS-CoV-2.

Dr. Marius Geantă (foto) este atât președinte, cât și cofondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, o organizație neguvernamentală din București, care se axează pe inovație în sistemul de sănătate.  

marius geanta

Citiți și: Subvarianta BA.2 a Omicron ar putea prelungi actualul val pandemic 

Într-o postare amplă pe care a făcut-o la final de ianuarie pe pagina sa oficială, de pe o cunoscută rețea socială, dr. Marius Geantă a oferit mai multe informații despre subvariantele Omicron care circulă în prezent, Omicron însemnând, de fapt, trei tipuri virale care seamănă foarte mult între ele: BA.1, BA.2 și BA.3. 

Prin ce se caracterizează subvariantele Omicron: Explicația dată de prof. dr. Emilian Popovici 

Iată câteva informații esențiale despre BA.1, BA.2 și BA.3 pe care le-a furnizat președintele Centrului pentru Inovație în Medicină:

  • Până acum, când s-a vorbit despre Omicron, era vorba, de fapt, despre BA.1. „Aceasta este sub-varianta Omicron care a determinat valul în care sunt acum foarte multe țări. Putem spune că BA.1 a furat startul și a ocupat prima terenul, lăsându-le aparent în urmă pe surorile gemene BA.2 și BA.3”, afirmă dr. Marius Geantă.
  • 3 preferă să rămână discretă, fără a pune probleme pentru sănătatea publică, până acum;
  • 2 s-a remarcat înca din decembrie, în Danemarca.
  • 2 este deja dominantă in Danemarca si India si are rate de crestere mai mari decat BA.1 in Regatul Unit, SUA si Africa de Sud, afirmă specialistul.

„De ce este important un sistem de supraveghere genomica? Pentru ca BA.2 se poate evidentia numai prim secventiere genomica, spre deosebire de BA.1 care beneficia de un indicator sugestiv inca din etapa testului PCR - neamplificarea unei gene din proteina Spike (inalt sugestiva pentru BA.1)”, a subliniat dr. Marius Geantă pe pagina sa oficială.

Totodată, el a accentuat că trebuie să ne intereseze acum BA.2, pentru că această subvariantă „pune probleme din perspectiva sănătății publice, având o transmisibilitate cu 120-150% mai mare decât BA.1 (din primele date) ca urmare a proprietăților sale intrinseci (care o fac să se cupleze mai repede de receptorii noștri), și nu ca urmare a capacității mai mari versus BA.1 de a evita protecția imună (post-vaccin sau post-Covid)”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe