Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Laura Zarafin: Infecția cu SARS-CoV-2 este infecția nosocomială a anului 2020

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 12 august 2020, ora 12:26

Dr. Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina din București, spune că infecția cu SARS-CoV-2 este infecția nosocomială a anului 2020.

Medicul Laura Zarafin a scris într-o postare pe Facebook virusul SARS-CoV-2 este extrem de contagios și că era evident de la început că spitalele vor fi focare.

infectie nosocomiala
Sursă imagine: Pixabay

 

„Adevărul gol-goluț, lipsit de orice înflorituri, adevărul pe care îl știe deja orice cadru medical, adevărul pe care doar îl intuiam și s-a confirmat deja cu vârf și îndesat, adevărul pe care nimeni nu îndrăznește să îl rostească onest și cu voce tare, adevărul ultimelor luni este simplu, limpede cristal, evident pentru oricine gândește cu propriii neuroni și nu în logica fricii sau a ipocriziei; acest adevăr simplu se poate rezuma la o simplă frază – infecția cu SARS-CoV-2 este infecția nosocomială a anului 2020”, a scris dr. Laura Zarafin.

Potrivit ei, degeaba încearcă unii medici din toate specialitățile din spitalele zise „non-COVID” să ne convingă că transferul intraspitalicesc (după ce pacienții au fost ținuți una-două-trei săptămâni la ei) spre spitale „suport COVID” ar avea vreo rațiune medicală sau epidemiologică ori de reducere a riscului infectării personalului.

„Nu este decât o mare iluzie că există spitale «non-COVID» și spitale «COVID». Nu înseamnă că e vina personalului medical! Nicidecum... Pur și simplu acest virus este extrem de contagios și era evident de la început că spitalele vor fi focare”, a adăugat aceasta.

Medicul mai spune că era evident acest fapt nu numai pentru că virusul este extrem de contagios, ci și pentru că rezultatele (n.r. fals) negative la PCR există și sunt în procent de peste 30%, dar și pentru că în spitale vin oameni bolnavi, cei mai mulți cu boli severe, cancere avansate, imunodeprimați.

„Am avut 5 luni să înțelegem asta și fiecare spital a avut 5 luni ca să își organizeze propriul spațiu de triaj și propria zonă pentru pacienții pozitivi la PCR pentru SARS-CoV-2. De ce ne facem că nu înțelegem acest lucru extrem de simplu? Poate pentru că unora le convine ping-pong-ul stupid între spitale, nejustificat medical, dar consumator de timp nervi și bani pentru colegii de la ambulanță. Sunt pacienți plimbați între 2-3 spitale”, a precizat medicul specialist ATI.

Medicul a mai menționat că ar fi bine să întelegem că acest virus va trăi cu noi sau că va trebui să învățăm să conviețuim cu el ani de zile.

„Ce facem? Operăm în spitale «verzi», și când pacientul se pozitivează îl pasăm cu multă «colegialitate» altora, celor din spitalele «roșii», colegi chirurgi și ei, transformați în «pansatori ai plăgilor» operațiilor făcute de alții? Ce logică are o asemenea strategie?”, a conchis dr. Laura Zarafin.

Etichete: virusul SARS-CoV-2 infectie nosocomiala spitale non-COVID focare de COVID-19 PCR

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.