Newsflash
Știri

Dr. Diana Cimpoeșu, Iași: niciun loc liber la ATI în spitalele suport COVID

de L. Budin - oct. 18 2021
Dr. Diana Cimpoeșu, Iași: niciun loc liber la ATI în spitalele suport COVID

Dr. Diana Cimpoeşu, șefa UPU din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi și coordonator SMURD, spune că situaţia este în continuare critică, în privinţa paturilor ATI pentru pacienţii COVID.

Din cauza numărului foarte mare de solicitări, locurile din spitalele suport COVID sunt ocupate, motiv pentru care pacienţii sunt internaţi la Unitatea de Primiri Urgențe, de la Spitalul Sf. Spiridon, arată Dr. Diana Cimpoeșu, citată de Agerpres.

diana-cimpoesu1
Sursă foto: Facebook 

 

După trei săptămâni foarte grele, situaţia rămâne în continuare critică. În continuare avem în UPU 14 pacienţi pe ventilator, care sunt trataţi ca la terapia intensivă. Din păcate, sunt zile în care sunt înregistrate câte trei decese, altele cu două decese. Fiecare dintre aceste situaţii înseamnă o pierdere pentru noi ca echipă, dar în primul rând pentru familiile acestor pacienţi”, a declarat şefa UPU, care este şi coordonator SMURD.

Potrivit acesteia, permanent se fac transferuri între spitalele din Iaşi sau din alte judeţe.

În primul rând au fost transferurile către Secţia Exterioară de la Leţcani a Spitalului de Boli Infecţioase, dar şi acolo saloanele de terapie intensivă sunt pline în acest moment. De două zile sunt la capacitate maximă. În continuare căutăm locuri pentru pacienţii noştri. Pe lângă aceştia, sunt 24 de pacienţi COVID-19 pozitiv în UPU care necesită oxigen. Pentru ei, la fel, nu există locuri în spitalele COVID şi suport COVID, deşi s-a mărit capacitatea şi aici. Aseară s-a mărit capacitatea la Spitalul de Recuperare cu zece paturi de oxigen şi imediat am transferat pacienţi din UPU”, a spus dr. Cimpoeșu.

În permanență se caută câte un loc pentru câte un pacient – dar imediat vin alți bolnavi.

E o dinamică care ne depăşeşte resursele de înţelegere, în primul rând, iar uneori şi resursele de absorbţie. Ambulanţele rămân în anumite momente ale zilei într-un şir lung în faţa UPU sau în faţa Spitalului de Boli Infecţioase până când pacienţii pot fi preluaţi de cei din spital”, a mai spus dr. Diana Cimpoeşu.

Medicul a mai subliniat că sub 10% din cei care au ajuns la UPU de la Spitalul Sf. Spiridon erau vaccinați, înainte de a contracta virusul.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe