Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Craiu: la cei mici, infecția cu Omicron poate începe ca o gastroenterită acută

Viața Medicală
L. Budin marţi, 18 ianuarie 2022, ora 17:32

Dr. Mihai Craiu de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” a declarat că, la cei mici, infectarea cu Omicron poate începe ca o gastroenterită acută.

Conf. dr. Mihai Craiu a spus că 25% din cei aproape 100 de copii care s-au prezentat la institut, în cursul serii şi nopţii de 17 ianuarie, au fost testaţi pozitiv, informează Agerpres.

mihai-craiu-vm
Sursă foto: Facebook Spațiul Virtual pentru Copii

 

Din cele aproape 100 de teste rapide făcute, un sfert dintre ele au fost pozitive pentru SARS-COV-2 (...) La copiii foarte mici putem să ne păcălim, pentru că COVID-19 în era Omicron poate să înceapă ca o gastroenterită acută. Cei mai mulţi sugari de ieri au venit de altfel cu febră şi vărsături, nu au venit ca boală respiratorie sau nu în prim plan boală respiratorie.(...) La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor... Din cei peste 25 de confirmaţi în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi - unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare”, a arătat medicul pediatru.

În opinia sa, în zonele în care şcolile funcţionează „fără testare” este posibil să se observe „o creştere spectaculoasă”.

Nu severitatea este problema, toate studiile recente confirmă faptul că există o disproporţie foarte mare între contagiozitatea extremă a Omicron şi severitatea relativ puţin importantă. (...) Ceea ce cred că va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună. (...) Cifrele noastre sunt ca cele internaţionale, peste tot în lume între 0,5 şi 3% din copiii bolnavi ajung să fie spitalizaţi. Ponderea a crescut acum, de când circulă Omicron, pentru că sunt mai mulţi copii diagnosticaţi”, a mai arătat Mihai Craiu.

Medicul Mihai Craiu a declarat că unii copii pot rămâne simptomatici pe perioade de până la 12 săptămâni după infectare. El recomandă evitarea locurilor aglomerate şi respectarea normelor de igienă.

Etichete: conf. dr. mihai craiu institutul alessandrescu-rusescu copii infectrati cu omicron simptome de debut gastroenterita acuta

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC