Newsflash
Știri

Dr. Adrian Copcea: Nu există operații de diabet care să se facă pe pancreas

de Florentina Ionescu - nov. 10 2022
Dr. Adrian Copcea: Nu există operații de diabet care să se facă pe pancreas

Adrian Copcea este medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice în Cluj-Napoca.

Medicul Adrian Copcea demontează un mit care circulă de ceva timp în rândul pacienților cu diabet: nu există operaţii de diabet care să se efectueze pe pancreas. 

Citiți și un interviu cu dr. Adrian Copcea: Construirea unei relaţii de încredere în diabetologie 

„Am mai expus informaţii pe acest subiect, dar nu strică să se repete. Operaţiile de diabet care se fac în Turcia (...) sunt operaţii de stomac şi intestine, nu operaţii de pancreas. Pancreasul nu conţine niciun buton care s-ar putea remedia cu bisturiul, nu există nicio zonă anume care să poată fi abordată chirurgical spre a obţine vreun beneficiu în diabet”, a scris doctorul pe pagina sa oficială de Facebook. 

pancreas
Imagine de zachvanstone8 de la Pixabay 

 

El le-a amintit fanilor săi că pancreasul nu produce insulină suficientă în diabet, aceasta este esenţa bolii, „n-ar fi ce anume să decupezi din el să producă mai multă”. 

dr. Adrian Copcea
Dr. Adrian Copcea

El a subliniat că în diabetul tip 1 s-au cercetat operaţii prin care să fie introduse celule care să devină producătoare de insulină (transplant de celule stem), dar operaţiile nu s-au dovedit atât de bune precum s-a presupus şi dorit la început.

Pancreasul artificial implantabil, un vis 

Chiar dacă nu există astfel de operații, în schimb se progresează la a construi pancreas artificial implantabil, „ideal ar fi cu celule care să producă insulină corect după semnalele primite, aşa cum se întâmplă în corpul normal”. 

„Ceea ce se numeşte în prezent pancreas artificial e, de fapt, o combinaţie de pompă de insulină ce comunică cu senzorul de glicemie (pompa augmentată cu senzor e termenul mai des folosit, există deja pacienţi români care au aceste dispositive inclusiv gratuit, finanţate de statul român prin programul naţional) iar această comunicare a pompei cu senzorul este de fapt ghidată de inteligenţă artificială (algoritmi)”, a detaliat doctorul Adrian Copcea.

Operații de slăbit și confuzii făcute de pacienți

Cam acestea ar fi toate operaţiile ce ar implica pancreasul în diabetologie, explică diabetologul. Cele „de diabet care se fac în Turcia”, cum sunt cunoscute acum, sunt de fapt versiuni mai complicate ale operaţiilor de slăbit, dar cu efecte colaterale şi pe diabet, arată acesta.

„De fapt operaţiile de slăbit în sine – cele mai cunoscute fiind gastric sleeve-ul (gastrectomia longitudinală) şi by-pass-ul gastric sunt, în sine, şi operaţîi de diabet tip 2, sunt linie chirurgicală de tratament al diabetului tip 2 la persoane cu obezitate. Şi nici ele, desigur, nu sunt operaţii pe pancreas. Nu se recomandă niciun fel de operaţie a pancreasului în diabetul zaharat, nu este nimic de operat acolo”, a conchis doctorul Adrian Copcea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe