Newsflash
Știri

Dr. Adrian Copcea: „Insulina, ca tratament, nu induce rezistenţă la insulină”

de Florentina Ionescu - dec. 9 2022
Dr. Adrian Copcea: „Insulina, ca tratament, nu induce rezistenţă la insulină”

Adrian Copcea este medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice în Cluj-Napoca și are o prezență vizibilă în mediul online.

Pe pagina sa oficială de Facebook, medi ul oferă numeroase exemple, dar și răspunsuri la întrebările cele mai frecvente pe care i le adresează pacienții săi.

O astfel de întrebare este „Poţi face rezistenţă la insulină de la tratamentul cu insulină aşa cum se întâmplă la antibiotice?”. 

insulina
Fotografie de la Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/injectie-seringa-ine-in-maini-mana-7653692/

„Ieri am primit in cabinet o întrebare foarte interesantă: poţi deveni rezistent la insulină din cauză că iei insulină? Răspunsul e: NU. Pe modelul «cine a fost primul, oul sau găina», în această situaţie prima e rezistenţa la insulină iar consecinţa e hiperinsulinismul (...)”, a scris doctor Adrian Copcea pe pagina sa oficială.

Tot despre insulină acesta a explicat că există o situație „înrudită”, și anume glucotoxicitatea, în care inclusiv pancreasul este rezistent la insulină. 

Citiți și un interviu cu dr. Adrian Copcea: Construirea unei relaţii de încredere 

„Glicemiile foarte mari fac ca cele mai multe tratamente să nu funcţioneze şi singurul care funcţionează să fie insulina. De aceea, în practică, adeseori există o anume secvenţă: glicemii foarte mari (de exemplu, un debut agresiv de diabet) -> se introduce insulina -> pancreasul îşi revine -> încep să funcţioneze şi alte tratamente diferite de insulină -> insulina se poate scoate, lăsând loc altor tratamente de fond. Este o situaţie de rutină pentru un medic diabetolog”, a explicat acesta.

Dr. Adrian Copcea a adăugat că el insistă în foarte multe situaţii să se introducă insulina în tratament în anumite momente, tocmai pentru a câştiga mulţi ani de linişte, de răspuns bun la alte tipuri de tratamente. 

dr. Adrian Copcea

În concluzie, spune acesta: „nu, insulina, ca tratament, nu induce rezistenţă la insulină. Invers da: rezistenţa la insulină poate face ca nevoia de medicamente, inclusiv de insulină, să fie mai mare”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe