Newsflash
Știri

Două decenii de diabetologie modernă la Cluj

de Dr. M. D. - mar. 28 2012
Două decenii de diabetologie modernă la Cluj

     Începuturile diabetologiei clujene pot fi identificate în 1963, când prof. dr. Viorel Gligore a înfiinţat Centrul antidiabetic, ce funcţiona în clădirea de pe str. Clinicilor nr. 2–4. În perioada 1969–1992, secţia de diabet s-a mutat în cadrul Clinicii Medicale II, iar cabinetul de am­bu­latoriu – în policlinică. Reorganizarea activităţii în domeniu a fost necesară ca urmare a creşterii prevalenţei DZ şi a bolilor metabolice. Prin demersurile susţinute ale prof. dr. Nicolae Hâncu, autorităţile au fost convinse să redea uzului specialităţii clădirea ce i se cuvenea. La 17 martie 1992, s-a înfiinţat Centrul Clinic de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice. Colectivul acestuia, condus de profesorul Nicolae Hâncu – totodată preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în prezent membru de onoare al Academiei Române, coordonator al Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice –, constant cola­borator al săptămânalului nostru, a fost preocupat de orga­nizarea unei unităţi medicale moderne, care să ofere îngrijirea optimă pacienţilor. În aceste două decenii au intrat în evidenţa celor şase cabinete ambulatorii aproape 20.000 de persoane cu DZ. În secţia cu paturi, anual sunt spitalizaţi peste 1.000 de pacienţi. Au constituit premiere naţionale cabinetul pentru îngrijirea piciorului diabetic, cel de educaţie terapeutică pentru persoanele cu diabet, echi­pa specializată în terapia cu pompă de insulină. De aseme­nea, centrul s-a dezvoltat şi în direcţia formării unei Şcoli, care a adus contribuţii notabile la dezvoltarea specialităţii. Aici s-au instruit 53 de specialişti în diabet, nutriţie, boli metabolice, ce activează cu succes în ţară sau în străinătate. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe