Newsflash
Știri

Două cazuri de botulism la Arad. Tratamentul, adus din Republica Moldova

de Dorina Novac - iul. 26 2021
Două cazuri de botulism la Arad. Tratamentul, adus din Republica Moldova

Doi soţi din Arad au fost diagnosticaţi cu botulism. Tratamentul nu există în România, însă a fost adus ser antibotulinic din Republica Moldova.

Primul care a venit, sâmbătă, în stare gravă la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad a fost bărbatul. Ulterior a fost diagnosticată cu botulism și soția lui.

Spital Arad

„Soțul s-a prezentat ieri, în stare gravă, la Unitatea Primire Urgențe Arad, iar medicii din urgență împreună cu medicii din cadrul Compartimentului Boli Infecțioase Adulți II au efectuat în regim de urgență investigațiile medicale, ridicându-se suspiciunea de botulism, conform criteriilor clinice și epidemiologice”, au anunțat reprezentanții Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Deoarece în România nu există ser antibotulinic, directorul medical al SCJU Arad a luat, de urgență, legătura cu DSP Arad și cu Departamentul pentru Situații de Urgență pentru a putea salva viețile celor doi membri ai familiei.

„Ieri a fost o zi contracronometru atât pentru mine cât și pentru colegii din cadrul Compartimentului Boli Infecțioase Adulți II! Deoarece serul antibotulinic lipsește momentan din unitățile sanitare am început lupta căutărilor împreună cu colegii de la DSP Arad, ISU Arad, DSU București și nu în ultimul rând Ministerul Sănătății prin oameni devotați care au făcut tot posibilul și au găsit serul în Republica Moldova într-un timp de 6-7 ore”, a precizat dr. Lenuța Timiș, director medical SCJU Arad.

Aceasta a menționat că o echipa de la ISU Arad a plecat spre Iași și altă echipă de la ISU Iași au plecat spre Arad, iar undeva pe la mijlocul distanței s-a realizat transferul serului ca să ajungă până duminică dimineață la spital și să fie administrat celor doi pacienți.

„Pacienții primesc în aceste momente serul antibotulinic și vor rămâne sub supraveghere medicală pe Compartimentul de Boli Infecțioase Adulți II. Le mulțumesc tuturor celor care ieri și astăzi ne-am unit forțele și am făcut o echipă puternică pentru a salva. Nu în ultimul rând mulțumesc colegilor din Republica Moldova care în timp record ne-au pus la dispoziție serul anti-botulinic”, a adăugat dr. Lenuța Timiș.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe