Newsflash
Știri

Dosarul rețetelor false: faptele s-au prescris, inculpații au fost achitați

de L. Budin - mai 19 2022
Dosarul rețetelor false: faptele s-au prescris, inculpații au fost achitați

În dosar, 34 de inculpaţi – printre care medici și farmaciști - au fost acuzaţi că au falsificat 4.000 de reţete medicale, prejudiciul produs CASMB fiind de 1,6 milioane lei.

În urmă cu zece ani, 34 de inculpaţi au fost deferiţi justiţiei, pentru săvârşirea unor infracţiuni de înşelăciune, uz de fals, dare de mită şi spălarea banilor. Ei au fost achitaţi definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, după ce judecătorii au constat că faptele s-au prescris, informează Agerpres.

farmacist-inculpat

În anul 2012, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti anunţa trimiterea în judecată a mai multor zeci de persoane, implicaţi fiind şi medici şi farmacişti de la farmaciile Dona din Capitală, pentru falsificarea a mii de reţete medicale.

Procesul la Tribunalul Bucureşti a durat opt ani. În decembrie 2020, instanța pronunța câteva condamnări cu suspendare. Au urmat alţi doi ani de dezbateri la Curtea de Apel Bucureşti. Aceasta a dat şi verdictul final: toţi inculpaţii au fost achitaţi sau a fost încetat procesul penal împotriva lor pentru că, între timp, faptele s-au prescris.

Medicii şi farmaciştii din acest dosar sunt acuzaţi că au falsificat 4.000 de reţete medicale, prejudiciul produs Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti fiind de 1,6 milioane lei. Pe unele dintre reţete figurau şi numele unor persoane decedate.

Potrivit procurorilor, medicii acuzaţi în dosar prescriau tratamente pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi, apoi le trimiteau unor farmacişti care falsificau semnăturile beneficiarilor şi le decontau la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, banii fiind spălaţi prin introducerea într-un circuit comercial licit.

Sumele decontate de la CASMB variau între 30% şi 100% din valoarea reţetei, iar pentru activitatea lor farmaciştii obţineau un bonus la salariu, întrucât creşteau vânzările în mod artificial, iar medicii primeau sume cuprinse între 3% şi 5% din valoarea respectivei reţete.

Una dintre modalităţile de operare era aceea că farmacistul -  de regulă, diriginte de farmacie sau coordonator de zonă -  stabilea o legătură cu un medic specialist sau de familie. În baza înţelegerii cu farmacistul, medicul prescria în mod constant reţete false, cu valoarea compensată, fără a avea acoperire într-o situaţie reală - în sensul că reţetele erau eliberate pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi şi care nu solicitaseră vreun tratament.

Director al Corpului de Control din Ministerul Sănătății, urmărit penal

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe