Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Doi români, salvați prin transplant de organe de la un donator din Bulgaria

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 26 noiembrie 2021, ora 17:15

Alţi doi români au fost salvaţi prin transplant datorită acordului de colaborare dintre Agenția Națională de Transplant şi Agenția Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria.

Un tânăr de 18 ani şi un alt pacient de 59 de ani au primit transpl ant renal datorită generozităţii unei familii din Bulgaria, au anunțat reprezentanții Agenției Naționale de Transplant (ANT).

transplant

„Mulțumim cu profund respect și recunoștință în primul rând familiei donatorului pentru gestul făcut, precum și echipei medicale de la UniHospital, Panagyurishte, şi colectivului Agenției Executive de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria pentru efortul deosebit depus în realizarea acestei misiuni salvatoare de vieți şi pentru colaborarea extraordinară pe care am avut-o. De asemenea, mulţumim Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov pentru sprijinul promt acordat în transportul echipelor de prelevare şi organelor”, a precizat dr. Guenadiy Vatachki, consilier ANT, medic specialist chirurgie IC Fundeni.

Echipa de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni, formată din dr. Vlad Olaru şi dr. Lucas Discălicău, s-a deplasat, în data de 23 noimebrie, la UniHospital, Panagyurishte, pentru prelevarea rinichilor de la un donator bulgar aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a fost de acord cu donarea de organe.

Astfel, potrivit medicului, la Centrul de Transplant Renal al IC Fundeni, alţi doi pacienţi au fost salvaţi în urma intervenţiilor de transplant renal realizate cu succes de echipele de chirurgi conduse de dr. Cătălin Baston şi dr. Costin Gîngu.

Etichete: ANT transplant renal donare organe

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.