Newsflash
Știri

Dispozitiv ce măsoară rezistenţa pulmonară pe căile respiratorii, la un spital din Timișoara

de Dorina Novac - aug. 16 2022
Dispozitiv ce măsoară rezistenţa pulmonară pe căile respiratorii, la un spital din Timișoara

Spitalul „Victor Babeș” din Timişoara are un aparat unic în zona de vest a ţării, care permite identificarea modificărilor structurale la nivelul sistemului respirator.

Oscilometrul este dispozitivul cu ajutorul căruia se poate stabili rigiditatea căilor respiratorii mari, cât și a celor mici, aflate la periferia plămânilor.

dispozitiv timosara

Potrivit reprezentanților spitalului, cu ajutorul oscilometrului se pot obține date despre o posibilă boală pulmonară obstructivă (BPOC, astm bronșic) sau restrictivă (fibroză pulmonară) prin stabilirea „rezistenței” căilor respiratorii.

Citește și: Puncții mamare sub ghidaj ecografic, la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

În multe cazuri, aceasta este modificată în bolile pulmonare cronice încă de la început. Tehnica folosită în cadrul acestei investigații se numește oscilometrie forțată și permite măsurarea pasivă a mecanicii pulmonare, prin utilizarea undelor de sunet.

dispozitiv

„Practic, putem evalua mecanica pulmonară cu ajutorul undelor de sunet generate cu ajutorul unui microfon încorporat în aparat, care sunt suprapuse peste respirația normală. Modificările fluxului respirator și ale presiunii cauzate de undele externe sunt utilizate pentru calcularea parametrilor care descriu rezistența la fluxul de aer și reactanța plămânului la diferite frecvențe. Se obțin, astfel. informații importante despre inomogenitatea regională și periferia pulmonară. Undele de fecvență mai joasă ajung mai în profunzime, până la nivelul alveolelor, iar cele cu frecvențe înalte doar până în căile aeriene de mari dimensiuni. Modificările de flux și presiune cauzate de undele extreme sunt utilizate apoi pentru calcularea parametrilor care descriu rezistența la fluxul de aer”, spune dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog.

Oscilometria forțată este o tehnică neinvazivă ce oferă informații în timpul unei respirații normale. Testul este foarte simplu de realizat și nu necesită o manevră forțată de respirație, fiind util îndeosebi în cazul copiilor și a persoanelor de vârsta a 3-a.

„Tehnica necesită doar o cooperare minimă, pasivă, a pacientului. Acesta suflă într-o piesă bucală, având nasul prins cu o clemă specială. În timpul respirației, undele de sunet se suprapun peste respirația normală. Oscilometria forțată este o tehnică de investigații mai sensibilă decât bodypletismografia privind rezistența pulmonară în cazul afectării căilor aeriene periferice, iar parametrii măsurați pot detecta modificări precoce în funcția pulmonară, mai ales la fumători, dar și pierderea controlului bolii la pacienții astmatici sau la pacienți cunoscuți cu alte boli pulmonare cronice. Mai mult, oscilometria forțată poate fi utilizată în situații particulare, atunci când spirometria nu este posibilă”, a adăugat Noemi Suppini.

De asemenea, potrivit acestuia, poate fi folosită și ca instrument de screening al bolilor pulmonare, alături de spirometrie.

Medicii le recomandă pacienţilor ca în ziua testării să nu fumeze şi să nu facă efort fizic intens. În cazul efectuării şi a altor teste funcţionale, oscilometria forţată să fie prima investigaţie. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe