Newsflash
Știri

Din 19 septembrie începe depistarea activă a tuberculozei în județul Sibiu

de Dorina Novac - sept. 9 2022
Din 19 septembrie începe depistarea activă a tuberculozei în județul Sibiu

Caravană mobilă a Institului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București va furniza, din 19 septembrie, servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea precoce a tuberculozei în 11 comune din județul Sibiu.

Sadu, Roșia, Chirpar, Mihăileni, Șeica Mare, Loameneș, Păuca, Valea Viilor, Dârlos, Hoghilag, Brădeni sunt comunele sibiene vizitate de caravana de depistare activă a tuberculozei începând de luni, 19 septembrie 2022.

TB Sibiu

Proiectul Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București oferă servicii medicale gratuite sibienilor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

Citește și: Caravanele medicale, imaginea sănătăţii din mediul rural

„Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Sibiu este de 18 cazuri la suta de mii de locuitori. România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistați și aflați în tratament. 20% dintre pacienții care sunt diagnosticați anual cu tuberculoză în Europa sunt români. În acest top nedorit suntem urmați de Polonia, iar Lituania înregistrează cel mai mare număr de bolnavi cu tuberculoză rezistentă la tratamentul antibiotic, MDR TB si X-DR TB”, au precizat reprezentanții Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Caravana Screening TB va strabăte comunele sibiene anunțate vreme de trei săptămâni și va asigura accesul facil, aproape de casă, la radiografii pulmonare.

Caravana va fi amplasată în zona primăriilor din comunele anunțate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor.

Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic radiologic rapid – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Doamna doctor Lavinia Danciu, medic primar pneumolog și Director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu este expertul local cooptat în acest proiect national.

„Simptomatologia TB practic a fost similară unora dintre simptomele COVID-19, astfel încât este posibil să existe la ora actuală în județul Sibiu foarte multe cazuri nedepistate. Teoria că oamenii au stat acasă bolnavi, neștiind că au tuberculoză este confirmată și de faptul că în ultimele luni s-au prezentat la internare persoane cu forme extinse de boală, bilaterale. De aceea această campanie este foarte importantă pentru depistarea tuberculozei, mai ales că se desfășoară și în localități ale județului unde oamenii nu au un acces foarte facil către spital. În plus, datorită efectuării radiografiilor pulmonare, se vor depista și alte boli respiratorii, care, de asemenea, pot fi tratate mult mai bine dacă se intervine cu tratament în timp util”, spune dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie.

Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată desigur de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu este unicul spital spital din județul Sibiu unde sunt internați și tratați bolnavii cu tuberculoză.

De la începutul pandemiei, în anul 2020, în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu au fost spitalizați 372 de pacienți cu tuberculoză.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe