Newsflash
Știri

Dicţionar de microbiologie generală şi biologie moleculară (10)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - sept. 14 2012
Dicţionar de microbiologie generală şi biologie moleculară (10)
   În articolul anterior rămăsesem la cele două tipuri de receptori: Toll şi tip Toll. În prealabil însă, deoarece ei reprezintă suportul imunităţii naturale (înnăscute, congenitale – engl. innate immunity), să ne oprim asupra definiţiei elaborate de acad. O. V. Popescu. Selectiv, fiindcă citată în întregime, acest articol s-ar încheia: „Imunitatea naturală – filogenetic cel mai vechi sistem de apărare (prezent şi la vertebrate) reprezintă capacitatea unui organism normal de a rămâne neinfectat de un anumit agent infecţios cu care vine în contact, ca rezultat al unei însuşiri înnăscute care se transmite ereditar la descendenţi. Este în unele cazuri absolută, în sensul că toţi indivizii speciei respective sunt rezistenţi faţă de un anumit agent patogen, chiar în cazul inoculării unor doze mari (omul este rezistent la pesta bovină şi porcină, la holera găinilor; animalele sunt rezistente la gonoree, rujeolă, oreion etc.). În numeroase cazuri, starea de receptivitate este relativă, în sensul că există diferenţe individuale de răspuns în cadrul speciei, unii indivizi fiind total rezistenţi, alţii prezentând diferite grade de receptivitate. Reprezintă prima linie de luptă antimicrobiană şi de prevenire a infecţiilor înainte de declanşarea răspunsului imun dobândit (am subliniat cu italice intrările separate, n.n.). Practic, recunosc un anumit tip de structuri moleculare (molecular patterns) caracteristice virusurilor şi microorganis­melor, esenţiale pentru existenţa acestora, absente totdeauna de la mamifere, incluzând molecule de ARN d.c. cu rol critic în replicarea anumitor virusuri, lipopolizaharide din peretele bacteriilor Gram-negative, glicoproteine sau glicolipide bacteriene bogate în manoză,acizi teichoici de la bacteriile Gram-pozitive, proteine bacteriene (cu aminoacid iniţiator N-formilmetionină) etc. Rezistenţa naturală este rezultatul intervenţiei unor mecanisme complexe, cel mai adesea asociate, care determină inhibarea multiplicării sau distrugerea agentului patogen, neutralizarea şi eliminarea substanţelor toxice etc.“. Un citat lung necesar, dar întrerupt tocmai când autorul descrie mecanismele rezistenţei naturale. Pe care doar le enumerăm: 1) celule efectoare circulante; 2) proteine efectoare circulante; 3) „bariere“ mecanice; 4) „bariere“ chimice. Din nou mă gândesc la utilitatea unui CD (pe care să fie inscripţionat Dicţionarul) pentru cei interesaţi (mulţi, sunt convins).
   Să revenim la receptorii Toll şi tip Toll. M-am referit la aceştia în articolul asupra premiului Nobel pentru Medicină de anul trecut, publicat în „Viaţa medicală“ nr. 51–52/2011, dar definiţiile redactate de acad. O. V. Popescu sunt impecabile. În consecinţă, le citez, însă doar fragmentar. Mai întâi„r. Toll – receptor de suprafaţă celulară descris iniţial la Drosophila melanogaster, implicat în cursul embriogenezei în formarea axului dorso-ventral şi în răspunsul imun înnăscut al acesteia“. Urmează descrierea completă. Să reţinem doar că sistemul Toll de la Drosophila ar fi ancestrul structural, funcţional şi evolutiv, foarte vechi şi perfect conservat al unui sistem de receptori prezenţi la vertebratele superioare, la om şi probabil la plante: receptorii tip Toll (Toll-like) componenţi ai sistemului imunitar înnăscut. De fapt, denumirea Toll are o origine un pic amuzantă, dar nu-i loc acum pentru istorioare etimologice. În consecinţă, ajungem la intrarea„receptori tip Toll (engl. Toll-Like Receptors, abrev. TLR) – (…). Prezenţi pe suprafaţa mai multor tipuri celulare: macrofage, neutrofile, celule epiteliale ale mucoaselor, celule endoteliale, celule dendritice; acţionează ca receptori capabili să detecteze prezenţa unor structuri moleculare de tip special, asociate cu agenţi patogeni (Pathogen Associated Molecular Patterns: PAMP). Sunt proteine transmembranare care au o regiune extracelulară bogată în leucină, flancată de motive bogate în cisteină şi un domeniu intracitoplasmatic esenţial pentru semnalizare. La mamifere au fost descrise, până în prezent, zece tipuri, notate de la TLR-1 la TRL-10, deşi numărul lor este sigur mai mare“. Din nou am întrerupt definiţia, observând că, într-adevăr, între timp au apărut articole asupra a noi tipuri de TLR. Deoarece pentru acest subiect s-a acordat Premiul Nobel în 2011, ar fi interesantă motivaţia reală a mobilizării unor laboratoare de top. Dar asta ţine de sociologia cercetării ştiinţifice şi de multă vreme n-am mai văzut o carte sau articole asupra vieţii reale din marile laboratoare de cercetare biomedicală.
   Pentru că ne aflăm la secţiunea receptor a Dicţionarului, observ că, după intrarea receptori de virus (definiţie amplă), autorul a introdus şi receptori de virus alternativi – „receptori membranari de celule sensibile, în absenţa receptorilor principali. Au o eficienţă mai mică decât aceştia“.
   Mi se pare, cel puţin datorită unui grupaj de articole publicate în Scientific American din luna mai 2012 (semnate de mai mulţi autori consacraţi, îndeosebi din SUA), că în virologie unul dintre evenimentele importante constă în descoperirea recentă a virusurilor gigantice. Care, fiind mai mari decât anumite bacterii, ar clătina serios concepţia asupra naturii virusurilor şi istoriei vieţii. Nu asupra originii (problemă nerezolvabilă, probabil), ci unei întrebări justificate: aceste virusuri aparţin oare arborelui vieţii? Adică au autonomie şi sunt, prin urmare, fiinţe vii? Diversitatea virusurilor gigantice, prezenţa la om, dar şi în mediul acvatic, rolul în funcţionarea ecosistemelor înseamnă subiecte de mare actualitate.
   Închei acest articol, dar nu ne despărţim încă de Dicţionar, preluând intrarea „receptori de homing (engl. homing receptors) – molecule cu rol de adeziune exprimate de suprafaţa limfocitelor circulante în organism şi de localizarea lor selectivă (homing) în anumite ţesuturi după legarea de molecule de recunoaştere (adezine) exprimate pe suprafaţa endoteliilor din anumite zone vasculare“. Din nou, n-am citat decât un mic fragment din definiţie.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe