Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Diagnosticul COVID-19 nu se pune exclusiv pe simptome

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 22 mai 2020

Diagnosticul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 este unul complex și nu se bazează strict pe simptomele pacientului.

testare covid-19Marinela Stănculete, concierge doctor la clinica Intermedicas, a explicat recent cât de importante sunt testele de diagnostic pentru a determina infecţia cu noul coronavirus și cum se pune diagnosticul de certitudine în COVID-19.

„Diagnosticul nu se pune exclusiv pe simptom, pentru că toate simptomele COVID-19, de la forme ușoare până la forme clinice pot fi întâlnite și în alte boli. Ne trebuie diagnosticul de certitudine”, a explicat medicul în cadrul unei transmisiuni live, desfășurată online pe o reţea de socializare.

Potrivit acesteia, diagnosticul de certitudine se face prin testarea prezenţei directe a virusului, adică a ARN-ului viral prin PCR de SARS-CoV-2: „Este un test care se recoltează din nas sau din gât, iar rezultatul este disponibil cam în 24 de ore, uneori mai devreme – depinde de laborator, depinde de spital”.

Schimbări după data  de 15 mai

Medicul concierge a amintit că, până în 15 mai, având în vedere restricţiile epidemiologice, testele PCR le-au fost făcute doar pacienţilor care aveau înaltă suspiciune de infecţie cu SARS-CoV-2 precum și contacţilor cazurilor deja confirmate de COVID-19 și doar în unităţile spitalicești destinate în acest scop.

Din 16 mai, lucrurile se schimbă, iar aceste teste se vor putea face și la cerere, mai ales că a devenit posibilă deplasarea pacienţilor către laboratoare și clinici private unde se fac aceste testări.

O condiţie importantă este, însă, ca pacienţii care vor să fie testaţi să fie asimptomatici. Un alt tip de testare este cea serologică, însă aici nu mai este vorba despre un test pentru diagnosticul COVID-19, ci de un test de prevalenţă.

Potrivit medicului citat, acesta este un test care se face din sânge și care depistează anticorpii pe care îi produce corpul uman la întâlnirea cu noul coronavirus. În multe clinici și laboratoare private, aceste teste serologice se pot face la cerere.

Etichete: testari COVID-19 marinela stanculete test PCR test anticorpi diagnostic covid

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC