Newsflash
Internaționale

Diagnosticul bolii Parkinson prin olfacţie

de Dr. Diana Andronache - mar. 25 2022
Diagnosticul bolii Parkinson prin olfacţie

Mai mulţi cercetători propun utilizarea tehnologiei avansate, bazată pe algoritmi de inteligenţă artificială și pe un dispozitiv olfactiv portabil, numit e-nose, pentru diagnosticarea bolii Parkinson.

Ei au utilizat o tehnică analitică, cromatografia de gaze cuplată cu spectrometria de masă, pentru a identifica și cuantifica compușii din sebumul pe care persoanele cu boală Parkinson îl secretă. Prin tamponarea cu tifon la nivelul toracelui posterior, în partea superioară, cercetătorii au obţinut probe de la un grup de pacienţi diagnosticaţi cu boală Parkinson și de la un grup-control.

Au analizat ulterior probele cu ajutorul e-nose și au găsit o concentraţie semnificativ diferită a compușilor organici volatili (octanal, acetat de hexil și aldehidă perilică) între cele două grupuri. Conform datelor publicate, testul are o sensibilitate de 91,7% în identificarea pacienţilor cu boală Parkinson, iar prin intermediul algoritmilor de învăţare automată, acurateţea diagnosticului a fost de 79,2%.

 


Notă autor:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220223085828.htm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe