Newsflash
Știri

Dezicerea de pseudoştiinţă

de - feb. 5 2010
Dezicerea de pseudoştiinţă

Printr-un anunţ neprevăzut dar pe deplin justificat, prestigioasa publicaţie britanică The Lancet a retractat – gest aproape nemaiîntâlnit în comunitatea ştiinţifică internaţională – articolul publicat în 1998, „Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children“, de A. J. Wakefield şi alţi 12 coautori, articol care a lansat, interesat şi distorsionând adevărul, ipoteza unei legături între vaccinul ROR (rubeolă, oreion, rujeolă) şi autism, la copil. (...)

   Încă din 2004, 10 din cei 13 autori s-au dezis de concluziile publicate iniţial, după ce a ieşit la iveală faptul că principalul autor ar fi manipulat datele şi modificat rezultatele studiului, selectând din eşantionul cercetat doar cazurile de tulburări pervazive asociate fortuit şi temporal cu vaccinarea. Mai mult, se pare că A. J. Wakefield ar fi primit peste 400.000 de lire sterline (începând din 1996!) de la avocaţii care încercau să intenteze proces producătorilor de vaccinuri. Cu toate că o bună parte din campaniile antivaccinare, pe care le observăm astăzi, propovăduite cu precădere de persoane cu educaţie medicală precară sau absentă, îşi găsesc originile în „studiul“ pe care, iată, The Lancet l-a şi retras, probabil că efectele negative ale pseudoconexiunii vaccinare–autism, create de interese sordide, vor continua să aibă un impact semnificativ asupra morbidităţii şi mortalităţii prin boli altminteri prevenibile prin vaccinare.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe