Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Detecţia neoplaziilor în sânge, mai aproape de realitate?

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 19 iunie 2020

Un studiu publicat recent în Science sugerează că o analiză sanguină care poate detecta mai multe forme de cancer, în asociere cu evaluarea prin PET-CT a întregului corp, ar putea deveni noul standard în screeningul neoplazic.

poza 4 

Aproximativ 10.000 de femei cu vârsta între 65 și 75 de ani, fără antecedente personale oncologice, au fost evaluate printr-o analiză de sânge care studiază ADN-ul plasmatic și biomarkerii proteici. La prima testare, 490 de femei au fost pozitive, urmând ca 134 să fie confirmate printr-un alt test. Aceste paciente au fost îndrumate către PET-CT pentru confirmare și localizarea neoplaziei.

În final au fost diagnosticate 26 de neoplazii, în principal prin biopsie. Neoplaziile aveau localizări diverse, majoritatea într-un stadiu foarte precoce al bolii. Cele două teste combinate au avut o specificitate de 99,6%, dar o sensibilitate de numai 15,6%, întrucât alte 70 de cazuri au fost diagnosticate prin alte metode în următorul an. Se lucrează la îmbunătăţirea sensibilităţii acestui test, urmând ca metoda să fie evaluată în studii ulterioare.

 

Etichete: test neoplazii PET-CT

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.