Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Detectarea precoce a neoplaziei în esofagul Barrett

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 9 aprilie 2021

Esofagul Barrett este o afecţiune caracterizată prin înlocuirea ţesutului epitelial esofagian pluristratificat scuamos cu epiteliu columnar metaplazic, vizibil endoscopic și confirmat histopatologic.

poza 2

Un grup de cercetători din Olanda și-a propus să dezvolte și să valideze un sistem de deep learning, cu algoritmi de inteligenţă artificială (AI), menit să îmbunătăţească detectarea endoscopică precoce a neoplaziei în cazul pacienţilor cu esofag Barrett. Astfel, au fost utilizate 1.704 imagini de înaltă rezoluţie ce ilustrau stadii incipiente ale neoplaziei, confirmate histologic, de la 669 de pacienţi, într-un sistem de proiectare asistat de computer. Potrivit studiului publicat în Gastroenterology, acest sistem a avut o sensibilitate de 93% și o specificitate de 83% în identificarea precoce a modificărilor sugestive pentru neoplazie în stadii precoce, comparativ cu tehnica endoscopică clasică, unde sensibilitatea a fost de 72% și specificitatea de 74%. Precizia generală a acestui sistem de proiectare asistată de computer a fost de 88%, comparativ cu tehnica clasică (73%).

 

https://doi.org/10.1053/j.gastro.2019.11.030

Etichete: esofag Barrett

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.