Newsflash
Internaționale

Detectarea precoce a neoplaziei în esofagul Barrett

de Dr. Diana Andronache - apr. 9 2021
Detectarea precoce a neoplaziei în esofagul Barrett

Esofagul Barrett este o afecţiune caracterizată prin înlocuirea ţesutului epitelial esofagian pluristratificat scuamos cu epiteliu columnar metaplazic, vizibil endoscopic și confirmat histopatologic.

poza 2

Un grup de cercetători din Olanda și-a propus să dezvolte și să valideze un sistem de deep learning, cu algoritmi de inteligenţă artificială (AI), menit să îmbunătăţească detectarea endoscopică precoce a neoplaziei în cazul pacienţilor cu esofag Barrett. Astfel, au fost utilizate 1.704 imagini de înaltă rezoluţie ce ilustrau stadii incipiente ale neoplaziei, confirmate histologic, de la 669 de pacienţi, într-un sistem de proiectare asistat de computer. Potrivit studiului publicat în Gastroenterology, acest sistem a avut o sensibilitate de 93% și o specificitate de 83% în identificarea precoce a modificărilor sugestive pentru neoplazie în stadii precoce, comparativ cu tehnica endoscopică clasică, unde sensibilitatea a fost de 72% și specificitatea de 74%. Precizia generală a acestui sistem de proiectare asistată de computer a fost de 88%, comparativ cu tehnica clasică (73%).

 


Notă autor:

https://doi.org/10.1053/j.gastro.2019.11.030

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe