Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Despre oameni și atentatele din Paris

Viața Medicală
Dr. Alexandru CUPACIU vineri, 11 decembrie 2015
La exact 21,40 ora Franței, Hélène, tânără medic chirurg, comandase o cafea în așteptarea unei prietene. Ea se afla chiar pe terasa vizavi de locul unde aveau să înceapă atentatele care au zguduit Parisul la 13 noiembrie 2015. În același timp, Vanessa, asistentă medicală, intra pe ușa unui restaurant și saluta mai mulți colegi, iar Mathieu, medic în Terapie Intensivă, lua masa în familie.
I-am întâlnit pe toți trei la Spitalul „Saint Louis“, unde victimele veneau una după alta. Era mai multă liniște decât gălăgie. Pe măsură ce noaptea se transforma în dimineață, dimensiunile dezastrului se conturau sub ochii noștri. Alți colegi, rezidenți și asistente ni se alăturau, traversând barajele de poliție.
Un studiu al Fundației Common Cause a interogat o mie de persoane în legătură cu valorile cu care acestea se identifică. 74% au răspuns că împărtășesc valori altruiste de tipul justiție și echitate socială. Partea interesantă a studiului este că, întrebați ce motivații cred că îi animă pe semenii lor, 78% au răspuns: faimă, bani și putere. Cu alte cuvinte, când vine vorba despre necunoscuți, avem tendința să îi suspectăm de mizantropie. Care este motivul? Majoritatea celor care domină viața publică, aproape prin definiție, au o preocupare exagerată pentru notorietate și bani. Deși reprezintă un procent infim din societate, frecvența cu care ei apar în media creează impresia că sunt ubicui și prin urmare reprezentanții tipici ai societății. Cei cu comportamente generoase sunt prezentați sub forma unor eroi providențiali, excepționali, cu însușiri supraumane, care apar episodic să contrabalanseze natura barbară a lumii.
Credința că egoismul este un instinct uman predominant este foarte utilă autorităților economice și politice, care justifică adesea excesele de inegalitate în tratarea oamenilor prin teorii fanteziste despre o natură umană coruptă, implacabilă. Mișcările sociale de revoltă sunt adesea discreditate prin lozinci de tipul „sunt vânduți“ sau „au interese ascunse“. Dacă nu ar exista autoritățile, care să cârmuiască prin legi aspre și să vegheze la binele comun, oamenii s-ar pune pe prădat și jefuit, căci așa sunt ei în starea naturală, mânați numai de propriul interes.
Nu sunt pe cale să susțin o inocență angelică a omului, însă, contrar imaginii dominante, în situații dificile de viață (incendiul din București sau atentatele din Paris)  oamenii sunt generoși, poate mai mult decât în viața de zi cu zi. Acest tip de legături umane constituie baza unui model de societate în care valorile comune în viață sunt fundamentale.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC