Newsflash
Știri

Depresia tratată pe rețelele sociale și organismele modificate CRISPR

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - aug. 10 2018
Depresia tratată pe rețelele sociale  și organismele modificate CRISPR
Un studiu clinic ce implica administrarea de sildenafil pentru restricția de creștere intrauterină a fost întrerupt în urma deceselor a 11 nou-născuți, anunță Centrul medical al Universității din Amsterdam, citat de CNN. Medicamentul era administrat gravidelor cu feți cu restricție severă de creștere, care aveau un risc foarte mare de deces la naștere. Studiul de tip dublu orb implica administrarea sildenafilului la o jumătate din cele 183 de femei însărcinate, iar cealaltă jumătate din gravide primeau placebo. Restricția de creștere fetală poate apărea în cazul hipertensiunii arteriale materne, preeclampsiei sau diabetului zaharat necontrolat, situații în care poate fi afectat fluxul de sânge dinspre placentă spre făt. Sildenafilul poate acționa prin vasodilatație la acest nivel, în urma căreia nutrienții și oxigenul pot ajunge mai bine la făt. Cu toate acestea, are ca efect dezvoltarea hipertensiunii pulmonare la făt. Astfel,
19 nou-născuți din mame tratate cu sildenafil au decedat în cadrul studiului, din care 11 cu afecțiuni pulmonare. În grupul netratat cu sildenafil, au decedat doar nouă nou-născuți, din care niciunul cu afecțiuni pulmonare. Autorii studiului recomandă clinicienilor, în urma rezultatelor, încetarea prescrierii de sildenafil la gravidele cu feți cu restricție de creștere intrauterină.

    Vaccinul anti-HPV va fi administrat și băieților, titrează CNN. Guvernul britanic a anunțat că va începe vaccinarea la băieții cu vârste între 12 și 13 ani, anual estimând că vor fi vaccinați mii de băieți începând cu 2019. Vaccinarea se face deja la fetele de aceleași vârste, dar, administrat și băieților, vaccinul crește imunitatea de turmă și oferă o protecție mai mare împotriva virusului HPV ambelor sexe. Astfel, autoritățile se așteaptă ca în viitor să scadă incidența cancerelor cervicale, din sfera ORL sau anale. La femei, vaccinarea HPV a redus incidența tulpinilor 16 și 18 ale virusului HPV cu 80%. Aceste tulpini sunt cel mai des implicate în apariția cancerelor cervicale, deși există mai mult de 150 de tulpini ale virusului. Conform Centrelor pentru controlul și prevenția îmbolnăvirii (CDC) din SUA, aproape orice persoană activă sexual va contacta în timpul vieții o tulpină HPV dacă nu se vaccinează. Vaccinul are o eficiență de 100% conform ultimelor studii.

    Adolescenții și adulții tineri depresivi au tendința de a se îndrepta spre rețelele de socializare, titrează NBCNews. Ei le utilizează ca substitut pentru un psiholog, nu atât pentru a obține feedback social, ci ca supapă. Lumea digitală și rețelele sociale oferă în prezent suportul de care au nevoie cei în depresie, prin existența sfaturilor și site-urilor dedicate acestor probleme, care sunt găsite la o simplă căutare pe Google. Studiul care arată predilecția celor deprimați spre social media a inclus peste 1.300 de persoane cu vârste între 14 și 22 de ani. În loc să apeleze liniile telefonice special dedicate unor persoane depresive, aceștia au preferat să împărtășească experiențe pe Facebook și să discute online cu persoane pe care nu le cunosc, pentru a trece peste stările de tristețe și pentru a discuta. Dintre respondenții studiului, 87% au căutat online informații despre sănătate, 39% au spus că se documentează în legătură cu depresia și doar 20% au răspuns că au contactat online un specialist în sănătate. Cei mai predispuși la folosirea social media pentru a face față depresiei sunt femeile și cei din comunitatea LGBT, arată studiul. Din cei cu simptome moderate sau severe de depresie, 25% au răspuns că s-au simțit ajutați de rețelele de socializare când au fost triști, față de 13% din respondenții fără depresie. Studiul nu are concluzii clare, dar arată că social media nu afectează viața celor deprimați, iar în unele cazuri chiar îi ajută.

    Recoltele din plante editate genetic trebuie supuse acelorași reguli ca organismele modificate genetic (OMG), a stabilit Curtea europeană de justiție (CEJ), citim în Nature. Cercetătorii care lucrează la editarea genetică a plantelor destinate consumului uman folosesc tehnici noi, cum ar fi CRISPR-Cas9, sperând ca prin acestea să încadreze plantele în altă categorie decât cea a organismelor modificate genetic. Legea pentru OMG-uri a fost adoptată în 2001, când nu exista această nouă tehnică, dar CEJ a stabilit că plantele editate CIRSPR-Cas9 trebuie încadrate în aceeași categorie, supunându-se acelorași norme și cerințe pentru comercializare și uz uman. Cercetătorii se tem că această decizie ar putea limita investițiile în cercetarea agricolă. Tehnicile de editare genetică vor putea fi folosite în continuare, dar cel mai probabil nu vor mai fi dezvoltate, pentru că nimeni nu va dori să mai investească într-o tehnologie care nu poate aduce beneficii comerciale, cred geneticienii. De cealaltă parte, organizațiile de mediu salută decizia CEJ. Editarea CRISPR nu introduce gene noi în organisme, ci modifică unele deja existente, astfel că este considerată la fel de mutagenă, spun unii cercetători. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe