Newsflash
Știri

Dependenţe

de Adrian ROMAN - feb. 14 2012
Dependenţe
   „Evenimentului Zilei“ publică pe prima pagină chipul lui Ion Cristoiu, cochet accesorizat cu o lulea scurtă, aşezată pe buze şi susţinută de două degete. Atitudinea seamănă cu cea a lui Sartre, cel care îşi dispreţuia propriul corp şi, luşând cu un ochi, poza cam la fel. Sau, poate, jurnalistul vrea să ne trimită cu gândul la Malraux, cel despre care se spunea că ar avea degetele îngălbenite ireversibil de ţigările pe care practic le „suda“. Ori îi imită pe Montand şi Gainsbourg, cu ochiul închis ca să nu le intre fumul, în timp ce trăgeau proletarian, ca mafioţii sau ca lumpenii, din chiştocul lipit de colţul buzei? E ceva ostentativ şi neautentic, totuşi, la Cristoiu, precum adidaşii plus pletele aceluiaşi din precedenta sa eră la „Eveniment“. Cât despre gestul în sine, pur exterior, acesta este nu numai superfluu, ci dă senzaţia de second-hand, de ceva „fumat“, chiar dacă el avea trecere cândva la mari scriitori, la filosofi, la mari artişti şi oameni de ştiinţă din secolul trecut, precursori de referinţă ai lui Cristoiu în materie de poză cu ustensila de fumat la gură: Einstein, Sartre, Camus, Malraux, Montand, Gainsbourg ş.a., dependenţi pe bune, dar şi încântaţi să apară în media sau în filme în postură de fumător, care le conferea, la vremea aceea, un fel de aură de macho spiritualizat, adicţiunea eminamente bărbătească sugerând o dependenţă cel puţin egală faţă de idei. Gestul suicidar, de a bea tutun, în curând vechi de un secol, a fost consemnat şi pe timpuri, la Cluj, unde martori oculari l-ar fi surprins pe Cristoiu la „Croco“, cafenea unde făcea un fel de team building cu colaboratorii „Vieţii Studenţeşti“, cu ţigara Carpaţi „fără“ (filtru) de rigoare, savurată până la chiştoc, marcă, pe atunci, la noi, a intelectualităţii de top, în faţa unei cafele, lăsată de bonton, la plecare, numai pe jumătate băută. Foarte tânăr fiind, cu o audienţă de vârstă apropiată, butaforia întregea, probabil, în scenariul său, imaginea dorită de „vulpoi bătrân“, de maestru şi guru trudind pentru echilibrarea relaţiei necesitate–libertate–spirit tânăr. Strict echidistant vorbind, toate bune şi frumoase, câtă vreme nicotina şi gudroanele conlucrează bine cu intelectul, stimulează cogniţia şi predispun la creativitate, fără a decompensa niscai patologii preexistente, când efectele secundare şi adverse nu sunt manifeste.
   Posibilă paralelă Cristoiu–Sartre: francezul, filosof condamnat la libertate, alesese tutunul în dispreţ pentru propriul corp, poate deliberat, experimental, spre a-şi putea consemna ideaţia şi trăirile aferente; el consuma şi nişte fructe de mare dubioase, toxice, care i-au produs melene, s-a autosechestrat în casă timp de o lună, renunţând să se mai spele (spune Simone de Beauvoir), cultivând, se pare, nu numai idei, ci şi o depresie mascată. „Fumatul poate provoca o moarte lentă şi dureroasă“? Dar butaforia?... Dânsa ce fel de dependenţă dă?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe